Szabadságharcos honleányok Zágonban

2021. március 15., hétfő, Közélet

Istentisztelettel egybekötött ünnepségen emlékeztek az 1848. március 15-én kirobbant forradalomra és a magyar szabadságharcra Zágonban a református templomban tegnap. Az alkalommal megnyitották a ’48-as forradalomban részt vett nőket bemutató, Honleányok szülőföldjükön című kiállítást. A reformátusok mellett ott voltak a katolikus közösség hívei is Mihály Imre plébános vezetésével.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A helyi református férfidalárda éneke nyitotta az istentiszteletet, vezényelt Márton János kántor. Berszán László református lelkész igehirdetését Mózes II. könyve 15. fejezetének 22–27. versére alapozta, belefűzve a magyar szabadságharc eszméjének értékrendjét is. Az igehirdetést követően a Mikes Kelemen Általános Iskola tanulóinak csoportja a tiszteletessel, a kántorral, valamint Márton Botond klarinétossal és id. Mándel Magdolnával zenés-verses előadással örvendeztette meg a jelenlévőket.

Az előadás után Kiss Gusztáv polgármester szólt az egybegyűltekhez. A szabadságharcosokról azt mondta: olyan hősök, akik nem nyertek háborút, leverték őket, de mégis győztek, beírták nevüket a magyar történelembe. A forradalmi eszmék eredményességéhez összefogás és egység kellett – állapította meg, rögtön hozzáfűzve: sajnálatos a ma tapasztalható széthúzás magyar és magyar, apa és fia, testvér és testvér között. Maréknyian vagyunk, ne legyünk egymásnak ellenségei, becsüljük meg egymást – intette az egybegyűlteket.

Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke a korábbi beszédektől eltérően – melyekben a szabadságharcos férfiak kerültek előtérbe –, a nők forradalomban betöltött szerepét domborította ki. A kiállítás témájához kapcsolódva beszélt a harcoló asszonyokról. Tisztelt uraim, nézzünk a szívünk mélyére, és lássuk be, hogy az asszonyok, a bátor lelkű nők, anyák nélkül a világ nem olyan lenne, mint amilyen – hangoztatta. Magyarország csíkszeredai főkonzulátusának képviseletében Márki Dániel konzul ünnepi beszédében ugyancsak a honleányok szerepét domborította ki. Máig sem tudjuk pontosan, hogy hány olyan bátor asszony volt, aki levágta haját, honvédruhába öltözött és a férfiakkal vállvetve harcolt a csatákban – húzta alá. Szebeni Zsuzsa, Magyarország sepsiszentgyörgyi Kulturális Központjának vezetője a tárlat kapcsán két zágoni gyökerekkel bíró honleány, a rétyi Antos Józsefné és a pávai Vajna Anna alakját elevenítette fel.

A himnuszok éneklése után a központi parkban, a hősök emlékművénél koszorúztak a jelenlévők. A koszorút elhelyezők a megszorítások miatt csak kettőnként léphettek ki a templomból, így elmaradt a más esztendőkben megszokott tömeges főhajtás az emlékmű előtt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2021-03-15: Közélet - Iochom István:

Forradalom, járvány, szabadság (32. ünnepi tárlatmegnyitó Kézdivásárhelyen)

Megnyílt a háromszéki és brassói képzőművészek március idusát köszöntő hagyományos, immár 32. ünnepi tárlata a kézdivásárhelyi Incze László Céhtörténeti Múzeumban tegnap délben. A járványhelyzetre való tekintettel a kiállítás megnyitására kivételelesen közönség részvétele nélkül került sor. A zártkörű megnyitón öt kiállító – Deák M. Ria, Deák Barna, Koszta Ervin, Sárosi Csaba és Vajna László Károly – is jelen volt. Az eseményt élő közvetítésben követhették az érdeklődők a céhtörténeti múzeum, a városi önkormányzat és a Polyp Televízió közösségi oldalán.
2021-03-15: Közélet - Hecser László:

Meghitt ünneplés Bodvajban

A Bodvajban tartott idei ünneplést nem szervezte sem önkormányzat, sem egyesület, sem valamelyik párt, mindössze felhívásban jelezték, idén sem marad el a koszorúzás. Nos, az alig néhány soros üzenetnek volt foganatja, hiszen mintegy százötvenen tartották fontosnak, hogy ott, ahol Gábor Áron egykor a háromszéki önvédelmi harc első ágyúit öntötte, fejet hajtson hőseink emléke előtt.