Meghitt ünneplés Bodvajban

2021. március 15., hétfő, Közélet

A Bodvajban tartott idei ünneplést nem szervezte sem önkormányzat, sem egyesület, sem valamelyik párt, mindössze felhívásban jelezték, idén sem marad el a koszorúzás. Nos, az alig néhány soros üzenetnek volt foganatja, hiszen mintegy százötvenen tartották fontosnak, hogy ott, ahol Gábor Áron egykor a háromszéki önvédelmi harc első ágyúit öntötte, fejet hajtson hőseink emléke előtt.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

Az egybegyűltekhez Benedek Márta, a Bodvaj Egyesület vezetője szólt s megköszönte, hogy ilyen sokan kijöttek ünnepelni e jelentős történelmi értékkel bíró helyre, így nem szakad meg a 2006-ban elkezdett hagyomány. Tizenöt éve az volt a cél, hogy Vécer mellett legyen egy új helyszín, ahol kifejezhetjük hálánk és kegyeletünk oly sok áldozatot vállaló elődeink előtt: a vashámor bevált, fontos állomása lett az 1848–49-es szabadságharc és forradalomra való emlékezésnek – mondotta.

Hermány Mónika diáklány és Dimény Olga nyugalmazott tanárnő szavalt, a magyarhermányi férfidalárda énekelt, az esemény végén pedig a résztvevők elénekelték a székely és a magyar himnuszt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 763
szavazógép
2021-03-15: Közélet - Bokor Gábor:

Szabadságharcos honleányok Zágonban

Istentisztelettel egybekötött ünnepségen emlékeztek az 1848. március 15-én kirobbant forradalomra és a magyar szabadságharcra Zágonban a református templomban tegnap. Az alkalommal megnyitották a ’48-as forradalomban részt vett nőket bemutató, Honleányok szülőföldjükön című kiállítást. A reformátusok mellett ott voltak a katolikus közösség hívei is Mihály Imre plébános vezetésével.
2021-03-15: Máról holnapra - Demeter J. Ildikó:

Szabadságért sóvárogva

Második éve, hogy nem ünnepelhetjük a szabadságot úgy, ahogy 1990 óta újra megszokhattuk. Régen volt 1848, az erdélyi magyarság számára mégis az akkori forradalom kitörésének évfordulója vált – lenyűgöző természetességgel – a legfontosabb közösségi eseménnyé az 1989-es rendszerváltás után.