Norvég támogatással korszerűsítik az uszodát és a Váradi-iskolát

2021. március 18., csütörtök, Közélet

Megújuló energiaforrásokkal is felszerelik a Váradi József Általános Iskolát és a városi uszodát, amelyek teljes energetikai korszerűsítésére összesen 10,9 millió lejt (2,2 millió eurót) fordít Sepsiszentgyörgy önkormányzata.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A pénz nagy részét – 8,7 millió lejt (1,8 millió eurót) a Norvég Alap biztosítja, ahol 2020-ban pályázott a megyeszékhely. Az önrész 2,1 millió lej (437 ezer euró), de ez busásan vissza fog térülni, mert a beruházás a tervek szerint 76 százalékkal csökkenti a két ingatlan víz-, gáz-, és villanyszámláit. Az átadási határidő 2023. december 31-e.

A felújítást a norvégiai Østfold Egyetemmel partnerségben végzik, az energetikai technológiákra szakosodott intézmény műszaki tanácsadással segíti a megvalósítást, amelynek nem csupán az a lényege, hogy az iskola diákjai és tanárai, illetve az uszoda közönsége számára jobb körülményeket biztosítanak – a korszerű, hatékony rendszerek felszerelésével a károsanyag-kibocsátás és így a levegőszennyezés is nagyot csökken: az előzetes számítások szerint 78 százalékkal kevesebb szén-dioxidot termel majd a két épület.

A helyi tanács pénteken rendkívüli ülésen szavazta meg a projekt elindítását, amelyről Tóth-Birtan Csaba alpolgármester elmondta: az ajtók-ablakok cseréjén és a külső hőszigetelésen kívül nagyon nagy hangsúlyt fektetnek az energia visszanyerésére is. Ezért nem csupán új kazánok, vezetékek és takarékos égők lesznek, hanem napkollektorok és hőcserélő szellőztető rendszerek is a megújuló ingatlanokban. Hozzátette: ebből a pályázatból a Váradi József-iskolának csak a nagyobbik, régi (1965-ben épült és 1977-ben bővített) épületét korszerűsítik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2866
szavazógép
2021-03-18: Közélet - Nagy B. Sándor:

Nyugdíjba vonul az Erdélyi Művészeti Központ vezetője

Március 16-án ünnepelte 65. születésnapját Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, aki nyugdíjazásával befejezi pályafutását a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK) élén.
2021-03-18: Közélet - :

Még állják az ostromot (Megyei kórház)

Annak ellenére, hogy a beutalt betegek közel harmada koronavírussal fertőzött, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban még nem tartanak attól, hogy a járvány terjedése miatt újabb átszervezésekre kerülne sor. Úgy vélik, amikor a legnagyobb nyomás nehezedett rájuk, időben léptek, és jelenleg is fogadni tudnak annyi beteget, amennyire vállalkoztak. Erről tájékoztatott tegnap András-Nagy Róbert kórházmenedzser és dr. Roșu Mátyás orvos igazgató.