Megyei kórházMég állják az ostromot

2021. március 18., csütörtök, Közélet

Annak ellenére, hogy a beutalt betegek közel harmada koronavírussal fertőzött, a sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórházban még nem tartanak attól, hogy a járvány terjedése miatt újabb átszervezésekre kerülne sor. Úgy vélik, amikor a legnagyobb nyomás nehezedett rájuk, időben léptek, és jelenleg is fogadni tudnak annyi beteget, amennyire vállalkoztak. Erről tájékoztatott tegnap András-Nagy Róbert kórházmenedzser és dr. Roșu Mátyás orvos igazgató.  

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A járvány kezdete óta több mint másfél ezer koronavírussal fertőzött beteget kezeltek a megyei kórházban, és csupán két esetben kellett más megye intenzív osztályától segítséget kérni, mert további betegeknek már nem jutott hely a sepsiszentgyörgi megyei kórház intenzív osztályán – ismertették a kórházvezetők. A tízágyasra bővített COVID-intenzív osztály jelenleg elégségesnek bizonyul, ha szükség lesz rá, a műtőblokk egy részét is átalakítják erre a célra – szögezte le András-Nagy Róbert. Céljuk, hogy elsősorban a háromszéki betegeknek biztosítsanak helyet, ha intenzív ellátásra szorulnak, a helyiek élvezzenek előnyt a más megyékből érkezők előtt, akiket háttérkórházi minőségben szintén el kell látniuk.

Jelenleg 159 beutalt fekszik a megyei kórház osztályain, közülük negyvennyolcat koronavírus fertőzéssel is kezelnek a társult betegségek mellett, amelyek a legtöbb páciensnél jelen vannak. Ez mindössze fele a kórház járványidőn kívüli kihasználtságának. András-Nagy Róbert elmondta, a megyei kórházban még legalább százötven alkalmazottnak lenne helye, elsősorban asszisztensekben és ápolókban van hiány, de néhány szakon még orvosokra is szükség lenne, közelebbről ezeket a helyeket kívánják beltölteni.

A tegnap déli jelentés szerint tíz pácienst kezelnek a megyei kórházban koronavírusos fertőzés gyanújával, ketten közülük intenzív terápiára szorulnak. Negyvennyolc beteg teszteredménye pozitív, közülük harminchatan a fertőzőosztályon kapják meg a megfelelő kezelést, négy beteget a COVID-sebészeten látnak el, nyolcan intenzív terápiára szorulnak, közülük ketten lélegeztetőgép segítségével jutnak oxigénhez. Az elmúlt hét nap alatt huszonhatan hagyták el a kórházat koronavírussal összefüggő betegségekből történő kigyógyulás után és hárman vesztették életüket ezzel összefüggésben. A fertőzőosztályon kezelt koronavírusos betegek állapota súlyos és nagyon súlyos, többségüknél oxigénpótlásra van szükség, ezért ebben az épületben emelni kellett az oxigénnyomást – közölték a kórház vezetői.

Lapunk érdeklődésére dr. Roșu Mátyás elmondta, volt már eset a koronavírus brit mutációjára is a fertőzöttek körében, de ezt a kórház PCR-laboratóriumában nem tudják kimutatni, csak speciális virológiai laboratóriumokban készítenek ilyen teszteket, de az ő feladatuk nem az, hogy különbséget tegyenek a különböző vírusok okozta fertőzések között, hanem hogy minden esetben a leghatékonyabb kezelést nyújtsák. Mindkét intézményvezető megerősítette, nem a pozitív eseteket kezelik, hanem a beteg embert, ezért fontosnak tartják, hogy a megyei kórház a COVID-esetek mellett minden olyan pácienst ellásson, akik más jellegű betegségek miatt fordulnak az intézményhez.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-03-18: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Norvég támogatással korszerűsítik az uszodát és a Váradi-iskolát

Megújuló energiaforrásokkal is felszerelik a Váradi József Általános Iskolát és a városi uszodát, amelyek teljes energetikai korszerűsítésére összesen 10,9 millió lejt (2,2 millió eurót) fordít Sepsiszentgyörgy önkormányzata.
2021-03-18: Közélet - :

Zöld péntek Sepsiszentgyörgyön is

Négyből legalább egy közalkalmazottat szeretne rávenni Sepsiszentgyörgy önkormányzata arra, hogy péntekenként ne személygépkocsival menjen munkába, hanem más, környezetkímélőbb közlekedési eszközzel (kerékpárral, busszal vagy gyalog).