Kulcsár-Terza József: Kik a terroristák?

2021. március 19., péntek, Közélet

A képviselőház honvédelmi és közrendészeti bizottságában is szóvá tette Kulcsár-Terza József RMDSZ-színekben megválasztott MPP-s képviselő, hogy George Simion AUR-os képviselő terroristának nevezte az RMDSZ-t és a magyarokat a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából, de levélben a miniszterelnöktől és a belügyminisztertől is magyarázatot kért arra, hogy mindez hogyan lehetséges egy európai államban.

Kulcsár-Terza József veszélyesnek és súlyosnak értékelte Simion március 13-i sepsiszentgyörgyi kijelentését, főként, hogy egy parlamenti képviselő szájából hangzott el. A bizottságban két kérdést tett fel: elsőként azt, miként lehetséges, hogy egy terrorista szervezet tagja a Romániát vezető kormánykoalíciónak, másodszor pedig azt, hogy hol van a bomba, hol vannak az áldozatok. Meglátása szerint egy demokratikus országban nem lehet ilyen súlyos állításokkal dobálózni, és azt kérte a bizottságtól, intézkedjenek.

A román pártok képviselői hallgattak, csak az AUR küldötte, Mircea Chelaru javasolta, hogy tisztázza Simionnal, ha valami nem tetszik – mondta el Kulcsár-Terza József, aki hangsúlyozta, úgy érzi, nem lehet szó nélkül hagyni a magyar közösség terroristává nyilvánítását. Felidézte azt is, hogy március 15-én, a parlament plénuma előtt Dan Tanasă (szintén AUR-os képviselő) ugyanezt tette politikai nyilatkozatában.

Az RMDSZ-es képviselő kitért a Kovászna, Hargita, Maros Megyei Románok Fórumának elmúlt napokban nyilvánosságra került 12 pontos követeléslistájára is. Tárgyalást kérnek, de mi sem teszünk egyebet – mondotta –, jólétüket pedig ne az itt élő magyarságon, hanem a mindenkori román hatalmon kérjék számon. Az Európa Tanács 1993/1201-es ajánlásának alkalmazását régóta kéri az erdélyi magyarság is – tért ki a lista 5. pontjára, és veszélyesnek, kommunista megnyilvánulásnak minősítette a visszaszolgáltatott ingatlanok újraállamosítását követelő pontot.

Kulcsár-Terza József képmutatónak nevezte Klaus Iohannis államelnök március 15-i üzenetét is, mint fogalmazott, előbb bocsánatot kellett volna kérnie tavalyi, magyarokat sértő kijelentéseiért.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-03-19: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Pláza a határon

Ha csak azt néznénk, hogy a lepusztult, romos városszéli terület helyére egy modern kereskedelmi központ létesült, akkor kijelenthetnénk: a Sepsi Value Centre tegnapi megnyitása máris hozzájárult a városkép jobbításához. De persze, nem csak ennyi történt: a megyénkben talán minden eddiginél nagyobb kereskedelmi beruházás következményei túlmutatnak ezen az urbanisztikai szemponton, a helyi gazdasági életre gyakorolt hatások később mutatkoznak majd meg, mint ahogyan az is biztos, hogy a Sepsiszentgyörgyön élők mindennapi szokásait – bevásárlási, szabadidő-eltöltési gyakorlatát – is befolyásolja majd a létesítmény.
2021-03-19: Kármentő - Kuti János:

Modern mese

Volt egyszer, hol nem volt, az Európai Unión túl, az Atlanti-óceánon innen, egy nagy-nagy királyság, Nagy-Britannia, ami már nem is olyan nagy. Annak királya II. Erzsébet királynő, akinek van egy fia, Károly herceg és két unokája, Vilmos és Harry hercegek.