Az AUR és a Simion-story

2021. március 19., péntek, Belföld

A Bálványos Intézet által készített, Kolozsváron tegnap bemutatott elemzés szerint Romániában a magyarellenességével vált láthatóvá a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR), de a párt témát váltott, és a parlamentbe való bejutást az elitellenesség, az értékkonzervativizmus és a gazdasági protekcionizmus témája hozta meg számára.

Az AUR felfutásának történetét a Bálványos Intézet a közösségi médiában kirajzolódó „AUR-univerzum” vizsgálata által elemezte. Amint Toró Tibor szociológus, a Bálványos Intézet kutatási igazgatója elmondta: a párthoz kötődő 34 nyilvános oldalon közölt 11 ezer bejegyzés és félmillió hozzászólás elemzésével vonták le következtetéseiket.

Az AUR általános meglepetést okozott azzal, hogy a rendkívül alacsony részvétel mellett tartott tavaly decemberi parlamenti választásokon a szavazatok mintegy 9,1 százalékát szerezte meg. Amint elhangzott, a párt felfutásában kulcsszerepe volt a közösségi médiának és George Simion pártelnök virtuóz közösségimédia-használatának.

A székelyföldi magyar szimbólumok és feliratok ellen perek százait elindító Dan Tanasă – aki a párt színeiben nyert parlamenti képviselői mandátumot – nagyjából ugyanannyi bejegyzést közölt a párthoz köthető közösségi oldalakon, mint George Simion pártelnök, de az interakciók 89 százalékát Simion bejegyzései generálták.
Jakab Zalán Tamás politológus elmondta: a közösségi médiában George Simion a negyedik ,,leglájkoltabb” romániai politikus, követőtábora ugyan csak feleakkora, mint Klaus Iohannis államfőnek, de a bejegyzései által gerjesztett interakciókban Simion túlszárnyalta Iohannist. Az AUR társelnöke elsősorban a videóival és az élő videoközvetítéseivel aratott sikert a közösségi médiában.

Kiss Tamás szociológus, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatója elmondta: a bejegyzéseket és a hozzájuk fűzött kommentárokat kulcsszavas kereséssel, valamint a mesterséges intelligenciát felhasználó „szövegbányászat” módszerével is megvizsgálták. Elsősorban a magyar téma és a koronavírus-járvány jelentőségét próbálták megállapítani a párt kommunikációjában. A kutató kijelentette: Simion sikeresen lovagolta meg az úzvölgyi katonatemető kapcsán kialakult konfliktust a közösségi médiában. Ez hozta meg számára és pártja számára az első nagy népszerűségi ugrást. Később azonban felismerte, hogy Románia és Moldova egyesülésének a témája, valamint a magyarellenesség témája behatárolja a népszerűség-növekedését, ezért az elitellenességet, az értékkonzervativizmust, a gazdasági protekcionizmust, valamint az erdőirtások elleni fellépést emelte kommunikációja középpontjába. Bírálatai fókuszában a nemzetközi tőkével összejátszó, a nemzeti érdeket eláruló román elit állt. Kiss Tamás arra is rávilágított, hogy az AUR azt a politikai teret töltötte ki, amelyet korábban a Liviu Dragnea által vezetett Szociáldemokrata Párt (SZDP) foglalt el. Dragnea bukása után azonban az SZDP irányt váltott, és a többi parlamenti párttal együtt EU-konform politikát folytat.

A szociológus azt is megjegyezte: a koronavírus közvetetten járult hozzá az AUR sikeréhez. A téma kapcsán megfogalmazott álláspontoknál fontosabb volt, hogy az egészségügyi válság általános elégedetlenséget váltott ki a társadalomban, és a bezártság körülményei között fontosabbá vált az online tér a pártok kommunikációjában.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2021-03-19: Közélet - :

Kamionnal ütközött

Közúti balesethez riasztották a mentőket és rendőröket tegnap reggel Kézdivásárhelyen: a Gyár utcában összeütközött egy személygépkocsi és egy kamion.
2021-03-19: Világfigyelő - :

Putyin jó egészséget kívánt Bidennek

Jó egészséget kívánt Vlagyimir Putyin orosz elnök Joe Bidennek egy nappal azután, hogy amerikai hivatali partnere gyilkosnak minősítette őt. „Valóban személyesen ismerjük egymást, ahogy Biden mondja. Hogy mit felelnék neki? Jó egészséget! Egészséget kívánok neki. Ezt irónia és vicc nélkül mondom” – nyilatkozott kérdésre válaszolva Putyin tegnap egy élő tévéműsorban. Az elnök azt fejtegette, hogy mások megítélésében mindenki önmagából indul ki.