Az ultrahang károsíthatja a koronavírust

2021. március 23., kedd, Magazin

Az ultrahanghullámok orvosi képalkotó frekvenciákon képesek lehetnek károsítani a koronavírusokat: lerombolhatják és megrepeszthetik a vírus köpenyét és tüskéit – mutatták ki számítógépes szimulációkban a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói.

  • A koronavírus leküzdésére egyelőre az oltás a legmegbízhatóbb fegyver. Fotó: MTI / Balogh Zoltán
    A koronavírus leküzdésére egyelőre az oltás a legmegbízhatóbb fegyver. Fotó: MTI / Balogh Zoltán

A koronavírusok szerkezete túlságosan is jól ismert kép: egy lipidburkos RNS-vírus, felszínéből burokba ágyazott fehérjetüskék türemkednek ki, amelyek egy kicsiny koronához hasonlítanak. Ezek a fehérjetüskék kapcsolódnak a sejtekhez és indítják el az RNS-vírus invázióját a szervezetben. A vírus formája és fertőzési stratégiája ismert a kutatók előtt, keveset tudni azonban fizikai egységéről – olvasható az MIT közleményében.

Az MIT gépészmérnöki karának kutatói a Journal of the Mechanics and Physics of Solids folyóiratban közzétett tanulmányukban felvetik, hogy a koronavírusok sérülékenyek lehetnek az ultrahangrezgésekre az orvosi diagnosztikai képalkotó eszközökben használt frekvenciák tartományán belül. Számítógépes szimulációkban a kutatócsoport modellezte a vírus mechanikus válaszát a rezgésekre egy sor ultrahangfrekvencián. Azt észlelték, hogy 25 és 100 megahertz között a rezgések egy millimásodperc törtrészén belül elindították a vírus burkának és tüskéinek összeomlását, valamint a vírus szétsza­kadását.

Eredményeik előzetesek és korlátozott adatokra épülnek a vírus fizikai tulajdonságait illetően. Ennek ellenére a kutatók úgy vélik, hogy felfedezésük az első jel egy lehetséges ultrahangalapú kezelésre a koronavírus-fertőzésre, köztük az új SARS-CoV-2 vírusra.

A tudósoknak azonban még választ kell találniuk további kutatásokban arra, hogy pontosan miként lehet alkalmazni az ultrahangot és milyen hatékony lehet a vírus lerombolásában az emberi szervezetben.

„Bizonyítottuk, hogy ultrahanggerjesztés alatt a koronavírus burka és tüskéi vibrálni fognak, és ezen rezgések kitérése nagyon nagy, olyan megterhelést okozva, amely képes összetörni a vírus bizonyos részeit, látható kárt okozva a külső burkon és alkalmasint az RNS-en belül is. Reméljük, hogy tanulmányunk elindítja a párbeszédet a különböző diszciplínák között” – idézte az EurekAlert tudományos hírportálon megjelent közlemény Tomasz Wierzbicki professzort.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 635
szavazógép
2021-03-23: Sport - :

Csoportmásodik a magyar válogatott (Női kézilabda, olimpiai selejtező)

A magyar női kézilabda-válogatott 29–23-ra kikapott az ötkarikás címvédő Oroszország csapatától a győri olimpiai selejtezőtorna vasárnapi, utolsó fordulójának zárómérkőzésén. Az már szombaton eldőlt, hogy a 2. csoportból a házigazda magyar, valamint az orosz csapat jut ki az augusztusi tokiói olimpiára, ezért a meccsnek már csak az volt a tétje, hogy melyik együttes melyik sorsolási kalapba kerül.
2021-03-23: Magazin - :

Rozmárt észleltek Wales partjainál

Északi sarkköri vizekben élő rozmárt észleltek Wales partjainál napokkal azután, hogy láttak egy egyedet az ír partoknál is – adta hírül a BBC News honlapja.