Rozmárt észleltek Wales partjainál

2021. március 23., kedd, Magazin

Északi sarkköri vizekben élő rozmárt észleltek Wales partjainál napokkal azután, hogy láttak egy egyedet az ír partoknál is – adta hírül a BBC News honlapja.

  • Északi sarkköri vizekben élő rozmár Wales partjainál. Fotó: bbc.com / Amy Compton
    Északi sarkköri vizekben élő rozmár Wales partjainál. Fotó: bbc.com / Amy Compton

A megtermett példányt a St. Bride’s-öböl délkeleti csücskén elterülő Broad Haven település déli strandjának egy szikláján látták pénteken, mielőtt visszatért a tengerbe. Állatvédők szerint ugyanarról az egyedről lehet szó, amelyet az írországi Kerry megye partján láttak.

„Egy tehénméretű példány volt. Hatalmas. Láttam rozmárokat a televízióban és a hírekben, de ez egy óriás példány volt” – mondta Cleopatra Browne, a walesi tengeri élet mentőszolgálat tagja, aki mintegy 40 méterről figyelte meg az állatot, amelyről úgy vélik, hogy egy fiatal egyed lehetett, mivel a rozmár agyara mintegy 7,5 centiméter volt. „Közszájon jár egy mese arról, hogy elaludt egy jéghegyen, amelyen sodródott, majd felébredt Írországban. Aztán eljutott Walesbe úton hazafelé” – mondta Browne.

Az RSPCA állatvédelmi liga tisztje, Ellie West szintén megfigyelte távolról az állatot. „Pihent, és bár egy kicsit alultápláltnak tűnt, szerencsére nem mutatta betegség vagy sérülés semmi jelét” – mondta. „Ez egy hihetetlenül ritka látvány, ezek a nagy és szép állatok ilyen délre általában soha nem úsznak el. Úgy véljük, hogy egy fiatal egyedről van szó, amely élelmiszert keresve jutott el ennyire délre” – tette hozzá.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 357
szavazógép
2021-03-23: Magazin - :

Az ultrahang károsíthatja a koronavírust

Az ultrahanghullámok orvosi képalkotó frekvenciákon képesek lehetnek károsítani a koronavírusokat: lerombolhatják és megrepeszthetik a vírus köpenyét és tüskéit – mutatták ki számítógépes szimulációkban a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói.
2021-03-23: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Tavaszi nap-éj egyenlőség Maksán

Mifelénk, így az Óriáspince alatti településeken is kínlódni látszottak látogatásunk idején a tavaszi nap-éj egyenlőség égi jelenségei. No ugye, hogy a farkas nem eszi meg a telet, de amilyen szeleburdinak mutatkozik március vége, már mi is hinni akarjuk, hogy Sándor, József és Benedek hoz egy kis meleget – mondták a kapuk előtt álló maksaiak sállal a nyakukon, sapkával fejükön. Nyugtalankodtak, mert a gyümölcsfák ágait nyesni kéne, permetezni, nedves a talaj, de kertészkedni sok helyen még nem lehet, ilyent még nem értünk meg, hogy a márciusi hó leszaggassa a vezetékeket.