Tejfeldolgozó üzem KézdivásárhelyenMegérkeztek az első gépek Olaszországból

2021. március 23., kedd, Közélet

Megérkezett tegnap délelőtt a kézdivásárhelyi 1. számú ipari park egyik csarnoka elé a majdani tejfeldolgozó üzem első berendezése. A szállítmány pénteken egy húsztonnás bérelt kocsival indult el Olaszországból.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A berendezést Meszesi Nándor, a Rigó Jancsi Cukrászüzem tulajdonosa, a Kézdi Lacto Coop Szövetkezet egyik részvényese és Bokor Éva, a szövetkezet ügyvezető igazgatója fogadta. Az első szállítmányban a gőzredukciós egység, a csavar levegő kompresszor, a hűtőtorony és különböző kisebb alkatrészek érkeztek meg Kézdivásárhelyre, ami a 150 ezer eurós összköltséggel beszerzett eszközpark öt százalékát jelenti. A jövő hónaptól kezdődően további kilenc-tíz szállítmány fog érkezni.

Fejér László Ödön szenátor elmondása szerint örül annak, hogy hat év után az akkori álom kezd valósággá válni, hiszen az első szállítmány már itt is van Kézdivásárhelyen. A tervek szerint júliusig a teljes felszerelésnek meg kell érkeznie ahhoz, hogy októberben beinduljon a termelés. „Felső-Háromszék megérdemli, hogy egy olyan korszerű tejüzeme legyen, amely igazából a gazdák érdekeit fogja szolgálni” – összegezett a honatya.

Mint már arról hírt adtunk, a Kézdi Lacto Coop Szövetkezetnek sikerült megnyernie egy európai uniós pályázatot saját tejfeldolgozó létesítésére, amelynek kapuján a remények szerint 2021 őszén gördülhet ki az első autó, tele Kézdivásárhelyen gyártott tejtermékkel. A tejfeldolgozó üzem hárommillió euróba kerül, ebből 2,2 millió euró az EU-s pályázati pénz, a többi pedig a szövetkezet saját tőkéje, illetve a Pro Economica Alapítványtól megnyert összeg. A kezdeményezők emlékeztettek, amikor hat esztendővel ezelőtt, 2015. október 29-én kilenc alapító taggal létrehozták a tejszövetkezetet, nagyon kevesen hittek a sikerben, de tudták, hogy más választásuk nincs, a tejjel kezdeniük kell valamit. Partnerkapcsolatokat alakítottak ki, szövetségeseket kerestek és átsegítették egymást a nehezebb időszakokon. Egy dédelgetett célt tűztek maguk elé: mihamarabb elérni, hogy ne Hargita megyében – Székelykeresztúron és Csíkszépvizen – gyártsák termékeiket, hanem Kézdivásárhelyen egy saját tejfeldolgozó üzemben, ahol tejet, tejszínt és vajat fognak fő termékként előállítani.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 707
szavazógép
2021-03-23: A múlt hét - Kuti János:

Nobel-díjat a „csodadoktornőnek”!

Már látszik a fény a COVID-járvány alagútjának végén, csak azt nem lehet tudni, hogy mennyire hosszú, és mikor lesz vége. Azt is megértettük, hogy a megoldás az oltás, csak azt nem, hogy meddig biztosít védettséget. Halljuk, hogy aki megkapta a második adagot is, az kaphat úgynevezett zöld útlevelet, de nem mondják, hogy az meddig lesz érvényes, és utána ismét be kell-e kapni egy újabb oltást, hogy hosszabbítsák. Az is kérdéses, hogy zöldútlevél-ellenőrzés miatt felfüggesztik-e az ellenőrzésmentes schengeni határokat?
2021-03-23: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Világnap szűk körben

Szűk körben, de bőséges jókedvvel, családias hangulatban ünnepelték meg a Down-szindrómások világnapját pénteken a sepsiszentgyörgyi evangélikus templom alagsorában. Az egyház védelmében évek óta működő Bartimeus Játszóház kisebb-nagyobb gyermekei ez alkalommal azt az előadást mutatták be, amelyet a tavalyi világnapra készítettek elő, de akkor a koronavírus-járvány miatt nem tartották meg.