Nyugatpárti és nemzeti érzelmű a lakosság

2021. március 24., szerda, Belföld

Románia lakóinak többsége úgy véli: országának a nyugati politikai és katonai szövetségekben a helye, de akkor is érvényesítenie kell nemzeti érdekeit, ha emiatt az Európai Unióból történő kizárását kockáztatja – derült ki az INSCOP felméréséből.

A megkérdezettek 81 százaléka szerint Romániának inkább az Európai Unió, az Egyesült Államok és a NATO által megtestesített Nyugathoz kell közelednie, és csak 10,4 százalékuk értékelte úgy, hogy az Oroszország és Kína által képviselt Kelet lenne a helyes irány. A válaszadók csaknem kétharmada szerint Romániának inkább előnye, mintsem hátránya származott az Európai Unióhoz történt csatlakozásból, másfelől 64 százalékuk vélekedik úgy, hogy Romániának ki kell állnia nemzeti érdekei mellett, ha vitába kerül az EU-val, akkor is, ha ezzel kizárását kockáztatja. 32 százaléknál kevesebben gondolják azt, hogy Romániának nemzeti érdekei feladása árán is be kell tartania az unió szabályait.

Ami az ország védelmét illeti, a megkérdezettek kétharmada bízik abban, hogy a NATO megvédi Romániát egy külső támadás esetén, több mint 29 százalékuk viszont attól tart: szövetségesei sorsára hagynák az országot. Mindazonáltal több mint 75 százalék azok aránya, akik szerint egy külső agresszió esetén hasznára válhat Romániának, hogy területén amerikai katonai támaszpontok vannak. A megkérdezettek csaknem 62 százaléka véli, hogy a történelem folyamán Oroszország főleg ártott Romániának, 32 százalékuk szerint inkább segítette az országot. Ezzel szemben a nyugati országok a megkérdezettek csaknem 56 százaléka szerint főleg segítettek, és csak 19 százalékuk szerint ártottak Romániának.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 756
szavazógép
2021-03-24: Pénz, piac, vállalkozás - :

Elhanyagolt vasúthálózat

Tavaly az állami vasúttársaság csupán húsz kilométeren újította fel a vasúthálózatot, miközben közel kilencezer kilométeren – a hálózat leromlott állapota miatt – több helyen óránként 30 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben.
2021-03-24: Belföld - :

Hosszú húsvéti vakáció, fordított vizsgarend

Egy hónapos lesz a tavaszi vakáció, a nyolcadikosok vizsgáit és a középiskolai felvételit pedig az érettségi után szervezik meg – jelentette be tegnap Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. Az iskolák április elsejéig nyitva maradnak, a szünidő április 2-ától május 4-ig tart (így mindkét húsvéti ünnep, a magyar és a román is, vakációban lesz). A tegnap esti bejelentés szerint két héttel meghosszabbítják a második félévet, a nyári vakáció csak július 3-án kezdődik.