Pápai kinevezésRóma segédpüspöke lesz egy csángó származású pap

2021. március 24., szerda, Világfigyelő

Ferenc pápa 2007 óta Rómában szolgáló moldvai csángó származású papot nevezett ki március 20-án római segédpüspöknek. Az esemény akár kedvezően is befolyásolhatná a moldvai csángók anyanyelvű miséért folytatott harcát, a korábbi tapasztalatok ellenben arra utalnak, hogy a jászvásári római katolikus püspökség minden eszközzel gátolja a törekvést, a 2019 januárja óta havonta egyszer engedélyezett bákói magyar misével megoldottnak tartja a kérdést.

Azt a Bákó megyei, somoskai származású Benoni Ambarust (Ambarus Béni) nevezte ki Róma püspökhelyettesének a pápa, akinél nem sokkal pápai beiktatása után az első római plébániai látogatását tette 2013 májusában a város északi peremén lévő Szent Erzsébet- és Zakariás-plébánián, amikor úgy nyilatkozott, „a valóságot jobban meg lehet érteni a perifériákon, mint a központból nézve”.

A Vatikáni Rádió 2013. május 26-i tájékoztatása szerint Ambarus plébános atya a látogatás előtt azt nyilatkozta: „Fogadni a Szentatyát, aki a világ másik végéről érkezett, és akinek tanítása szerint szükséges a periférián élők támogatása, csodálatos és egyben természetes esemény is a plébánia számára, amely elsősorban a lelki összetartozás helyszíne”. Benoni Ambarus plébániájáról búcsúzva Ferenc pápa azt mondta: „Köszönöm szépen a fogadtatást. Örülök neki, hogy ilyen élénk plébániátok van, ennyi sok gyermekkel. Ez áldást jelent. Továbbra is haladjatok ezen az úton, támogas­sátok a plébánost, folytassátok munkátokat és imádkozzatok értem.”

Idézett gondolatok alapján merül fel a kérdés, vajon Benoni Ambarus, aki szerint szükséges a periférián élők támogatása, és úgy véli, egy plébánia a lelki összetartozás helyszíne, lehetne-e, akar-e közvetítő lenni a Vatikán és a moldvai csángómagyarok között a magyar nyelvű mise ügyében.

Az 1974-ben született somoskai származású plébános, a Római Caritas jelenlegi vezetője püspökhelyettesi beiktatását május 1-jén tartják a Lateráni Keresztelő Szent János Főszékesegyházban, ahol Benoni Ambarus, Róma püspökének helyetteseként veszi át új szolgálatát a római egyházmegyében, amely a katolikus egyház egyik egyházmegyéje Olaszországban. A tisztség rangját emeli, hogy a pápa, a Katolikus Egyház vezetője egyben Róma püspöki tisztségét is betölti, így a püspökhelyettes ebben a minőségben a legfőbb katolikus méltóság helyettese is.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2088
szavazógép
2021-03-24: Belföld - :

Elutasították a „Dragnea-csomagot”

Döntő házként egyhangúan elutasította a képviselőház a büntető törvénykönyvek módosítására a Szociáldemokrata Párt (SZDP) kormányzása idején benyújtott javaslatokat, amelyeket a kormánykoalíció több képviselője is bírált.
2021-03-24: Világfigyelő - :

Húsvéti szertartások a Vatikánban hívők nélkül

A koronavírus-járvány miatt az egymás utáni második évben hívők nélkül zajlik majd a húsvét a Vatikánban, a nagypéntek esti keresztutat tavalyhoz hasonlóan a Colosseum helyett a Szent Péter téren tartják meg - közölte az ünnepi szertartások programját a szentszéki sajtóközpont tegnap.