Húsvéti szertartások a Vatikánban hívők nélkül

2021. március 24., szerda, Világfigyelő

A koronavírus-járvány miatt az egymás utáni második évben hívők nélkül zajlik majd a húsvét a Vatikánban, a nagypéntek esti keresztutat tavalyhoz hasonlóan a Colosseum helyett a Szent Péter téren tartják meg - közölte az ünnepi szertartások programját a szentszéki sajtóközpont tegnap.

  • Ferenc pápa korábbi húsvéti szertartása, amikor még hívők tolongtak a Szent Péter téren. Fotó: time.com / L’Osservatore Romano / AP
    Ferenc pápa korábbi húsvéti szertartása, amikor még hívők tolongtak a Szent Péter téren. Fotó: time.com / L’Osservatore Romano / AP

Virágvasárnap Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mutatja be a Jézus jeruzsálemi bevonulását idéző misét korlátozott számú résztvevővel. Elmarad a Szent Péter tér közepén ilyenkor szokásos körmenet, ahogyan már tavaly, a járvány első hullámában sem tartották meg. Hívők hiányában nem érkeznek a Vatikánba a virágvasárnap használt fonott pálmalevelek sem, amelyeket a hagyomány szerint a liguriai Sanremo város adományoz. Az olaszországi templomokban virágvasárnap osztott olajfaágakat a járványintézkedések értelmében előre becsomagolva lehet csak a hívőknek adni.

Vatikán állam területe a körülötte elterülő Róma városával idén is a gyakorlatilag lezárt – vörös – zónába tartozik, ezért a húsvéti szertartásokat hívők nélkül tartják meg, tavaly után immár másodszor. A rómaiak a lakóhelyükhöz legközelebbi templomba mehetnek csak el engedély nélkül. Naponta több misét mutatnak be, hogy a távolságtartás miatt mindenki részt tudjon venni a szertartásokon.

Nagycsütörtökön Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában mutatja be az olaj- vagy más nevén krizmaszentelő misét. Ahogyan már tavaly is történt, nagycsütörtök délután elmarad a lábmosás szertartása, amelyet Ferenc pápa korábban börtönökben, betegotthonokban, bevándorlótáborokban tartott.

Nagypénteken este Ferenc pápa a keresztutat a Colosseum helyett a Szent Péter téren vezeti. Tavaly a stációk között a keresztet egy padovai börtön rabjai vitték a teljesen üres, mécsesekkel megvilágított téren.

Idén a meditációkat nem teológusok írták, hanem az umbriai Foligno város cserkészcsapatának 8 és 19 év közötti fiataljai, akik a krisztusi passiót kísérő szövegben a COVID-19 betegség okozta magányról, szolidaritásról, diszkriminációról elmélkednek. A Vatikán előzetes ismertetője szerint a szövegekben a fiatal szerzők kortársaikról írtak, akik „szüleiket látják vitatkozni, másoknak nincsen ereje nehézségbe jutott barátaiknak segíteni, van, aki rossz iskolai eredménye miatt érez kudarcot, más édesanyja nyugtató ölelésében talál bátorságra, más megtapasztalja a járvány teremtette magányt, és van, aki egy idegen arcban fedezi fel Jézus tekintetét”. A meditációkat tartalmazó könyvet nevelőcsaládokban élő gyerekek rajzai díszítik.

Szombat este Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában vezeti a vigíliát, amely a szokásos este kilenc óra helyett fél nyolckor kezdődik. Húsvétvasárnap délelőtt az egyházfő a bazilikában mutatja be az ünnepi misét. Délben interneten keresztül mondja el húsvéti üzenetét, és adja urbi et orbi áldását. Húsvéthétfőn délben szintén interneten mondja el beszédét.

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 715
szavazógép
2021-03-24: Világfigyelő - Fekete Réka:

Róma segédpüspöke lesz egy csángó származású pap (Pápai kinevezés)

Ferenc pápa 2007 óta Rómában szolgáló moldvai csángó származású papot nevezett ki március 20-án római segédpüspöknek. Az esemény akár kedvezően is befolyásolhatná a moldvai csángók anyanyelvű miséért folytatott harcát, a korábbi tapasztalatok ellenben arra utalnak, hogy a jászvásári római katolikus püspökség minden eszközzel gátolja a törekvést, a 2019 januárja óta havonta egyszer engedélyezett bákói magyar misével megoldottnak tartja a kérdést.
2021-03-24: Világfigyelő - :

Felvidéken létrejött az egységes magyar párt

Létrejött Felvidéken a megegyezés az egységes magyar érdekképviselet létrehozásáról, az új párt a Szövetség – Magyarok, nemzetiségek, régiók nevet viseli majd – jelentették be az új politikai tömörülést létrehozó pártok – a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most–Híd párt és az Összefogás – elnökei pozsonyi sajtótájékoztatójukon tegnap. Az egységes politikai párt létrejöttéhez vezető megegyezést közel kétéves, az egyeztetések többszöri megakadásával tarkított folyamat előzte meg.