Törökország új alkotmánya

2021. március 25., csütörtök, Világfigyelő

Recep Tayyip Erdoğan török államfő tegnap Ankarában bejelentette, hogy országa a jövő év első felében tervezi bemutatni a múlt hónapban kilátásba helyezett új alkotmánytervezetét.

  • Fotó: AFP / Getty Images
    Fotó: AFP / Getty Images

Erdoğan, aki a hatalmon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is egyben, az AKP 7. kongresszusán felszólalva azt mondta, hogy a jelenlegi, 1982-es alaptörvény, amely az 1980-as katonai puccs után született, „megfogalmazásában és szellemiségében a mögötte álló gyámhatalmak alkotása”, és már érvényét vesztette. A török vezető aláhúzta: mind a török történelem, mind a „fejlődő és változó” világ feltételei elkerülhetetlenné tesznek egy új polgári alkotmányt. Hangsúlyozta, hogy olyan alaptörvényt akarnak, amilyet a nemzet. „Ezért az új alkotmány középpontjában az embernek, az ember békéjének, jólétének, boldogságának kell állnia” – részletezte.

Erdoğan jelezte: először kidolgozzák az alapelveket, majd bizonyos szintig előkészítik a szöveget, amelyet aztán nyilvános vitára bocsátanak. Az új alkotmány „nyílt és átlátható folyamat terméke” lesz – nyomatékosította.

Törökországban 2018 júliusában egy alkotmánymódosítás következtében a korábbi parlamentáris berendezkedés helyett végrehajtó elnöki rendszer lépett életbe. A lépéssel megszűnt a miniszterelnöki intézmény, és az államfőre szállt át a kormányfő minden jogköre. A parlament továbbra is kidolgozhat, módosíthat és visszavonhat törvényeket, a köztársasági elnök ugyanakkor törvényerejű rendeleteket bocsáthat ki olyan területeken, amelyeket a törvény nem szabályoz egyértelműen. Az alkotmánymódosításról 2017 áprilisában 51,4 százalékos többséggel népszavazáson döntöttek a törökök.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 354
szavazógép
2021-03-25: Világfigyelő - :

Putyin újraválasztható

Harmadik, végleges változatában megszavazta az orosz parlament alsóháza tegnap a választási törvény módosítását, amely összhangba hozza az orosz elnökválasztás rendjét a tavaly elfogadott alkotmánymódosítással, megnyitva Vlagyimir Putyin elnök előtt a lehetőséget, hogy még kétszer jelöltesse magát a tisztségre.
2021-03-25: Közélet - Nagy B. Sándor:

Az Alice-t vetítik a színházi világnapon (Tamási Áron Színház)

A jelenlegi sepsiszentgyörgyi vírushelyzet miatt beltéri előadásokat nem tudnak tartani, ezért online produkcióval várják a közönséget a színház világnapján, és közben folyamatosan próbálnak, ha éppen senki sem beteg a társulatban – nyilatkozta kedden lapunknak Bocsárdi László, a Tamási Áron Színház igazgatója, aki épp megemlékezésről érkezett haza, melyet Nagy Alfréd színművész halálának első évfordulóján tartottak a sepsiszentkirályi unitárius temetőben.