Háztáji disznótartásNem mondtak le a korlátozásokról

2021. március 25., csütörtök, Közélet

Adrian Oros mezőgazdasági miniszter visszakozott, és február végén bejelentette: nem lépteti hatályba azt a rendelettervezetet, mely a kisgazdaságokban tartható sertések számát öt főre korlátozta volna. A tárcavezető a kisgazdák nyomásának engedett ugyan, de tervének végrehajtása nem akadt el végleg. A napokban az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség állított össze egy újabb, a háztáji gazdaságok sertéstartását korlátozó sürgősségi kormányrendelet-tervezetet.

A tervezet a Sürgősségi intézkedési terv az afrikai sertéspestis felügyeletére, megelőzésére és ellenőrzésére Romániában címet viseli, és a következő linken tanulmányozható: https://agrointel.ro.

A tervezet negyedik cikkelyének első pontjában meghatározzák az országunkban működtethető sertéstartó farmok típusait. Eszerint nem kereskedelmi farmokon, kereskedelmi farmokon lehet sertést tenyészteni, emellett – újdonságként – a vaddisznókat is bevették a körbe, ezeket vadtenyésztők, vadászati komplexumok tarthatják.

A cikkely második pontjának a) bekezdésében kimondják: a nem kereskedelmi, az Országos Állat-megjelölési és Bejegyzési Rendszerben  nyilvántartott sertéstenyészetekben legtöbb hat sertést lehet tartani kizárólagosan hizlalásra. A sertések eladását szigorúan tiltanák, csak családi fogyasztásra használhatók fel. Ezekben a gazdaságokban tilos lenne a malacoztatás, a szaporítás. Az új tervezet háztáji gazdaságokra vonatkozó része lényegében megegyezik az agrárminiszter korábbi szándékával, a különbség a létszám: nem öt, hanem hat sertésben állapítják meg a maximális létszámot, ami ugyanúgy, lényeges csapás a kisgazdákra.

A háztáji gazdaságok sarokba szorításának kísérlete annál érthetetlenebb, mivel még mindig érvényben van a 2019-ben hozott 238-as rendelet (olvasható itt: https://lege5.ro), melyben már megszabták a sertéstartó gazdaságok méret szerinti besorolását, illetve az ezekben tartható sertések számát. Az első cikkely első bekezdése vonatkozik a háztáji gazdaságokra. Akkor még „megélhetési” farmnak nevezték, a tartható sertések számát öt főben állapították meg.

Könczei Csaba parlamenti képviselő, az alsóház mezőgazdasági bizottságának tagja meglátása szerint az afrikai sertéspestissel kapcsolatos új előírás érthetetlen. Négy éve van sertéspestis, a kór terjedésének meggátolására hozott jogszabály már érvényben van. Most új készül, s belefoglalták a sertéstenyésztés szabályozását is. A sürgősségi kormányrendeletet nem tárgyalja a parlament, jóváhagyása nélkül léphet érvénybe. Utólag lehet módosító javaslatokat tenni, de addig hatályba léphetnek a korlátozások – magyarázta.

Könczei Csaba elmondta, az új tervezet megjelenése komoly vitákat eredményezett a honatyák között. Az RMDSZ-frakció sem ért egyet vele, az agráriumhoz nem kapcsolódó választottak is ellenzik azt. Jövő hétre az alsóház mezőgazdasági bizottsága elé hívták az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség elnökét, a megbeszélést követően fognak többet tudni a tervezetről.

A képviselő azt is elmondta, körvonalazódik egy új törvény megalkotása, mely korrekt módon szabályozná a sertéságazat működését. „Addig is nem a megszorítások, hanem az állatmozgások szabályainak szigorú ellenőrzése jelentheti a sertéspestis elleni védekezés alapját” – húzta alá Könczei Csaba.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2021-03-25: Máról holnapra - Nagy D. István:

Csűr-csavar a mi bőrünkre

A távolról sem biztató járványadatokat elnézve logikusnak is tűnhet Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter bejelentés-sorozata a tanév szerkezeti átszabásáról, húsvéti nagyvakációval, nyári hosszabbítással, vizsgák átcsoportosításával.
2021-03-25: Kármentő - Váry O. Péter:

Majdnem magyar

Ha az összeesküvéselméletek híve lennék, azt mondanám, akarattal ilyen. Ha fatalista lennék, azt mondanám, ennek így kellett lennie. Mivel azonban egyik sem vagyok, ezért hát csak keseredik szájam íze. Mert már megint csúfot űztek a magyar nyelvből.