Pénz a házhoz

2021. március 25., csütörtök, Közélet

Pénzt osztottak szét a területi-közigazgatási egységek között Kovászna Megye Tanácsának tegnapi soros ülésén. A személyi jövedelemadóból származó, a megyei önkormányzat rendelkezésére álló, a helyi költségvetések kiegyensúlyozására szánt 6 százalékos hányadról van szó, ami valamivel több mint 27 millió lejt tesz ki.

  • A Szent Mihály-hegyi templom restaurálását is számításba vették az elosztásnál. Fotó: Iochom István
    A Szent Mihály-hegyi templom restaurálását is számításba vették az elosztásnál. Fotó: Iochom István

Tamás Sándor tanácselnök közölte, az összeg költségvetési törvényben biztosított pénz és a saját bevételen felüli jövedelem. Ismertette az elosztási elveket, miszerint senkit nem hagynak pénz nélkül, és kiemelten támogatják a beruházó önkormányzatokat. Hozzátette, az összeg nem túl nagy, de sok esetben nagy segítséget jelent. Az elmúlt napokban kistérségenként a polgármesterekkel is egyeztettek. Külön egyezséget kötött öt sepsiszéki elöljáró, így Sepsiszentgyörgy lemondott 40 ezer lejről, melyet egyenlően elosztottak Árkos, Réty, Maksa és Sepsibodok között.

A városok esetében elsősorban az egészségügyi fejlesztéseket vették figyelembe. A megyeszékhely 10,41 millió lejt kap, Kézdivásárhely 5 milliót elsősorban kórházi orvosi eszközök vásárlására. Kovászna és Barót egyenként egymilliót, utóbbi a városi kórház egészségügyi akkreditációjának megszerzésére. Bodzaforduló 730 ezer lejt kap, mellyel a víz- és csatornarendszer kiépítéséhez járulnak hozzá.

A községek közül a legtöbbet, egymillió lejt Uzon kap, ugyanis 39 nyertes pályázata van, ezek közül a legfontosabb a gázvezetés – e téren egyetlen a megyében. Félmilliót kap Előpatak a vízvezetékrendszer kiépítéséhez való hozzájárulásként és Lemhény, főleg az almásréti út aszfaltozására. Egyházi jellegű beruházás támogatását is figyelembe vették Bereck, Esztelnek, Gelence, Lemhény, Málnás, Kézdiszentlélek, Kézdialmás és Zágon esetében – sorolta az elnök.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2021-03-25: Kármentő - Váry O. Péter:

Majdnem magyar

Ha az összeesküvéselméletek híve lennék, azt mondanám, akarattal ilyen. Ha fatalista lennék, azt mondanám, ennek így kellett lennie. Mivel azonban egyik sem vagyok, ezért hát csak keseredik szájam íze. Mert már megint csúfot űztek a magyar nyelvből.
2021-03-25: Közélet - Fekete Réka:

Tíz fertőzött az intenzív osztályon (Megyei kórház)

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház intenzív terápiás osztályán minden ágy foglalt a koronavírussal fertőzött betegek számára fenntartott tízágyas részlegen, egy páciens, bár megkapta a védőoltás első adagját, pozitív teszteredményt mutatott, éppúgy, mint ketten a fertőzőosztályon kezelt betegek közül.