Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét

2021. március 26., péntek, Világfigyelő

Vasárnap kezdődik a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának (MKPK) tegnapi közleményében.

  • Erdő Péter. Fotó: romkat.ro
    Erdő Péter. Fotó: romkat.ro

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek virágvasárnap fél 11-kor az esztergomi bazilikában hívek nélküli szentmisét mutat be, amelyet az EWTN katolikus televízió és a főegyházmegye Facebook-oldala is élőben közvetít – közölte Tóth János Csaba, a főegyházmegye sajtóreferense. Az MKPK közleménye szerint a virágvasárnap elnevezés a latin Dominica palmarum, vagyis a pálmaágak vasárnapja kifejezésből származik, amely a szentmise előtti körmenetre utal. A katolikus egyházban a hagyományos virágvasárnapi szentmise a jeruzsálemi bevonulásra emlékeztető körmenettel kezdődik. A templom előtt összegyűlt hívek pálmaágakkal vagy barkaágakkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, arra emlékezve, ahogy egykor a Jeruzsálembe érkező Jézust ünnepelte a tömeg. Idén a koronavírus-járvány miatt a körmenetek elmaradnak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 355
szavazógép
2021-03-26: Világfigyelő - :

Az AstraZeneca oltóanyagáról tanácskoznak

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) külső szakértők részvételével tanácskozást tart március 29-én, a téma az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinájának esetleges mellékhatásairól folyamatban lévő értékelés – közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség tegnap.
2021-03-26: Sport - :

Gólgazdag mérkőzésen döntetlen a lengyelekkel (Labdarúgás, vb-selejtező)

A magyar nemzeti csapat hazai környezetben hatgólos döntetlennel kezdett Lengyelország ellen a jövő évi, katari labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőinek nyitókörében. A román labdarúgó-válogatott a hajrában kétgólos előnyt herdált el Észak-Macedónia ellen, viszont Ianis Hagi góljával megnyerte a mérkőzést.