Az AstraZeneca oltóanyagáról tanácskoznak

2021. március 26., péntek, Világfigyelő

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) külső szakértők részvételével tanácskozást tart március 29-én, a téma az AstraZeneca brit-svéd gyógyszeripari vállalat és az Oxfordi Egyetem koronavírus ellen közösen kifejlesztett vakcinájának esetleges mellékhatásairól folyamatban lévő értékelés – közölte az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő ügynökség tegnap.

  • Fotó: MTI
    Fotó: MTI

A testület kockázatértékelő bizottsága (PRAC) hematológiára, infektológiára, immunológiára és járványtanra specializálódott, illetve szív-érrendszeri gyógyszerészettel foglalkozó szakértőkkel egyeztet arról, milyen lehetséges vérrögképződési kockázatai lehetnek az AstraZeneca által kifejlesztett vakcináknak. A PRAC az április elejére tervezett újabb tanácskozáson jelenti be az egyeztetés eredményeit. b Az EMA múlt csütörtökön bejelentette: az előzetes vizsgálatok alapján megállapítható, hogy nincs bizonyított kapcsolat a vérrögképződés megnövekedett kockázata és az oltóanyag között. A testület ügyvezető igazgatója szerint az AstraZeneca vakcinája „biztonságos és hatásos, előnyei továbbra is felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait”. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ügynökség nem zárhatja ki véglegesen a vérrögképződéses rendellenességekkel való ritka összefüggést, és további vizsgálatot tart szükségesnek.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 357
szavazógép
2021-03-26: Világfigyelő - :

Célpontban a lengyel kisebbségi vezetők (Fehéroroszország)

A Fehéroroszországi Lengyelek Szövetségének (ZPB) két további vezetőjét vették őrizetbe Fehéroroszországban – jelentette tegnap a lengyel sajtó. Közben az Európai Bizottság a korábban letartóztatott két helyi lengyel vezető, Andżelika Borys és Andrzej Poczobut azonnali szabadon bocsátására szólította fel Minszket.
2021-03-26: Világfigyelő - :

Virágvasárnappal megkezdődik a nagyhét

Vasárnap kezdődik a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. Virágvasárnap Jézus jeruzsálemi bevonulására emlékeznek a keresztények – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciának (MKPK) tegnapi közleményében.