Rajzfilmes klinikai kalandok

2021. március 30., kedd, Magazin

A tudatos egészségmegőrzést segítő animációs ismeretterjesztő filmsorozatot készített a Semmelweis Egyetem kommunikációs igazgatósága. A KliniKaland nevet viselő sorozat első része a védőoltásokkal foglalkozik.

A kisfilmben a hagyományos és az új – például a COVID-19 elleni – vakcinák működési elvét ismerhetik meg a nézők. A sorozat első epizódja közérthetően és humorosan, de szakmailag hitelesen mutatja be, hogyan alakul ki a védettség az oltóanyag hatására – közölte a Semmelweis Egyetem pénteken. Az első évad további részeiben az immunrendszert, a vírusok és a baktériumok közötti különbségeket, az antibiotikumos kezelés előnyeit és hátrányait mutatják be a készítők. A KliniKaland első része a Semmelweis Egyetem YouTube-csatornáján tekinthető meg. A film animációja Gál Bettina munkája. Az első epizód szakmai lektora Falus András immunológus, a sorozat narrátora Galambos Péter.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 635
szavazógép
2021-03-30: Magazin - :

Orrspray és tabletta a koronavírus ellen

Újabb oltásformát, illetve gyógyszert tesztelnek a kutatók a koronavírus elleni küzdelemben: orrspray formájában beadható oltás kidolgozását vizsgálja az Oxfordi Egyetem, Izraelben tablettaként bevehető oltóanyagot tesztelnek.
2021-03-30: Riport - Bokor Gábor:

Újjáélesztett lótenyésztés Oltszemen

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt, 2020. március 25-én iktatták az UNESCO-nál a lipicai ló tenyésztése hagyományának felvételét a szellemi kulturális örökség listájára. Nyolc ország nevében Szlovénia nyújtotta be a pályázatot. Szlovénia mellett Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Olaszország, Románia, Szlovákia és Magyarország csatlakozott az indítványhoz. Hol kapcsolódik Háromszék ehhez a kezdeményezéshez? Ott, hogy Romániában Bodok község az egyetlen önkormányzat, mely lipicaival foglalkozik, mióta a községhez tartozó Oltszemen újjáalapították a lótenyészetet.