Folytatódik a Magyarok Kenyere program

2021. március 30., kedd, Gazdakör

Idén is folytatódik a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program. Ennek részeként Kovászna, Hargita megyében és Maros megye egy részében a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesülete (SZGE) bonyolítja le az adományok gyűjtését, ezeket később rászorulóknak juttatják el.

  • Tavaly Csernátonban került sor a székelyföldi búzaösszeöntésre. A szerző felvétele
    Tavaly Csernátonban került sor a székelyföldi búzaösszeöntésre. A szerző felvétele

Az SZGE falugazdász-hálózatának tagjai számára az elmúlt hétvégén tartottak ismertetőt a programmal kapcsolatosan. Az összejövetelre a gyimesekbeli Hidegségben került sor. Becze István SZGE-elnök a magyarországi szervezőktől kapott átirat alapján mutatta be az idei adománygyűjtés főbb mozzanatait.

A magyarországi központi szervezők – a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Magyarok Kenyere Alapítvány és a NAK-TAN Kft. – a külhoni térségekben határon túli partnerszervezetekkel együtt működve valósítja meg a programot. Első lépésként kijelölik a gyűjtőpontokat, ahol a gazdák leadhatják a felajánlott terményeket – főként búzát, burgonyát, zöldségeket –, de pénzbeli adományokat is fogadnak. A gyűjtés folyamán több eseményt szerveznek, sor kerül búzaszentelő ünnepségekre, búzagyűjtő napokra, augusztus 20-án, a magyar nemzeti ünnep részeként az új kenyér ünnepét is megtartják. Székelyföldi szinten a búzaösszeöntő ünnepség lesz kiemelt esemény, ennek során a három megyében összegyűlt búzát fogják jelképesen összeönteni. Később ebből visznek tíz kilogrammnyi búzát a Kárpát-medencei Búzaösszeöntés ünnepére. Tavaly Csernátonban került sor a székelyföldi búzaösszeöntésre, idén Maros megyébe tervezik az eseményt.

A központi szervező intézmények vezetői által aláírt eljárásrend szerint a gyűjtés 2021. július 1-jén kezdődik, augusztus 30-ig tart, de szeptember 30-ig meghosszabbítható.

Tavaly a székelyföldi gazdák több mint száz tonna adománnyal járultak hozzá a programhoz, ennek közel fele Háromszékről származott. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program 2010-ben indult a magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásaként. Az egész éven átívelő programban Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről ajánlanak fel búzát és más terményeket a gazdálkodók a rászoruló magyar gyermekeket segítő szervezeteknek Magyarország határain belül és túl.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 354
szavazógép
2021-03-30: Riport - Bokor Gábor:

Újjáélesztett lótenyésztés Oltszemen

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt, 2020. március 25-én iktatták az UNESCO-nál a lipicai ló tenyésztése hagyományának felvételét a szellemi kulturális örökség listájára. Nyolc ország nevében Szlovénia nyújtotta be a pályázatot. Szlovénia mellett Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Olaszország, Románia, Szlovákia és Magyarország csatlakozott az indítványhoz. Hol kapcsolódik Háromszék ehhez a kezdeményezéshez? Ott, hogy Romániában Bodok község az egyetlen önkormányzat, mely lipicaival foglalkozik, mióta a községhez tartozó Oltszemen újjáalapították a lótenyészetet.
2021-03-30: Gazdakör - Bokor Gábor:

Gyümölcsfametszési bemutatók

Nagy érdeklődés övezte a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének (SZGE) falugazdászai által szervezett háromszéki gyümölcsfametszési gyakorlati bemutatókat. Az események Barátoson és Bodokon zajlottak, az előadásokat Hatos György kertészmérnök, falugazdász vezette. Ugyanaznap Mikóújfaluban is kellett volna bemutatót tartani, de a kedvezőtlen időjárás miatt a házigazdák lefújták az eseményt, így erre későbbi időpontban kerül sor.