Kiszabadult a Szuezi-csatornát elzáró teherhajó

2021. március 30., kedd, Világfigyelő

Kiszabadult tegnap reggel a Szuezi-csatornát egy hét óta elzáró teherhajó – közölte a Inchape Shipping hajózási szolgáltató cég. A hajók mozgását figyelő Vesselfinder és myshiptacking honlapok is megerősítették, hogy a 400 méter hosszú, Ever Given hajó több mint 200 ezer tonnás fara megmozdult, valamennyit eltávolodott a parttól. A Szuezi-csatorna Hatóság elnöke hozzátette, hogy még szükségesek bizonyos manőverek a hajó teljes kiszabadításához.

  • Az Ever Given konténerhajó a Szuezi-csatornán 2021. március 28-án. Fotó: EPA
    Az Ever Given konténerhajó a Szuezi-csatornán 2021. március 28-án. Fotó: EPA

Egyenesbe állt a Szuezi-csatornában tegnap reggel a vízi úton keresztbe álló és azt egy hétig elzáró teherhajó – közölték a Reuters hírügynökséggel meg nem nevezett tisztségviselők.

Az Ever Given konténerszállító motorját sikerült beindítani. A hajót műszaki ellenőrzésre a csatornával szomszédos tavakra navigálják.

A panamai zászló alatt közlekedő, japán tulajdonú konténerhajó erős szél hatására állt keresztbe egy héttel ezelőtt a csatorna egy szűk szakaszán, és beékelődött.

A csatorna két végén már több mint 320 hajó vár arra, hogy átkelhessen. A 193 kilométer hosszú csatornán halad át a tengeri világkereskedelem körülbelül 12 százaléka. Zavartalan forgalom esetén ez naponta mintegy 50 hajót jelent.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2021-03-30: Világfigyelő - :

Meghalt a Pro TV-t is birtokló cseh milliárdos (Helikopter-baleset)

Meghalt egy alaszkai helikopter-balesetben Petr Kellner milliárdos üzletember, a Forbes magazin szerint a leggazdagabb cseh – jelentette tegnap a The New York Times lap és Kellner pénzügyi csoportja.
2021-03-30: Világfigyelő - :

Belebukott az orosz vakcinába a szlovák miniszterelnök

A szlovák miniszterelnök bejelentette vasárnap, hogy hajlandó kormánytisztséget cserélni Eduard Heger pénzügyminiszterrel, és a kormányválság rendezése érdekében visszavonja a koalíciós partnereivel szemben támasztott feltételeit – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség.