Belebukott az orosz vakcinába a szlovák miniszterelnök

2021. március 30., kedd, Világfigyelő

A szlovák miniszterelnök bejelentette vasárnap, hogy hajlandó kormánytisztséget cserélni Eduard Heger pénzügyminiszterrel, és a kormányválság rendezése érdekében visszavonja a koalíciós partnereivel szemben támasztott feltételeit – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség.

  •  Igor Matovič. Fotó: AFP / V. Simicek
    Igor Matovič. Fotó: AFP / V. Simicek

Igor Matovič bejelentését kedvezően fogadták a négypárti szlovák kormánykoalíciót alkotó többi pártok, legfőképp a Matovič lemondását leghangosabban követelő, Richard Sulík vezette liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, amely a múlt héten felfüggesztette részvételét a koalícióban, illetve az Emberekért (Za ludí) párt, amelynek elnöke, Veronika Remisová „államférfihoz méltó gesztusnak” minősítette Matovič bejelentését.

Igor Matovič egy héttel ezelőtt már jelezte, hogy hajlandó lemondani a kormányfői posztról és más tisztséget betölteni a kormányban, ha koalíciós partnerei teljesítik korábban tett ígéreteiket és távoznak az általuk betöltött posztokról. Ezeknek a feltételeknek egy része közben teljesült.

A szlovák kormánykoalícióban néhány hete az egyes pártoknak a járványkezelésről alkotott, részben különböző elképzelései miatt vált feszültté a helyzet, ami tovább mérgesedett, miután a kormányfő a liberálisok ellenében úgy döntött, hogy Szlovákia vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából.

Matovič vasárnapi bejelentésével egy időben elmondta: a kormánytisztségek cseréjére tett javaslatát már bemutatta pártja, a középutas Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) elnökségének. Matovič bejelentésére reagálva – az ugyancsak az OLaNO által jelölt pénzügyminiszter – Eduard Heger úgy nyilatkozott, hogy „elfogadja a kihívást”, és a bizalmat mérhetetlenül nagyra becsüli.

Matovič bejelentésére az SaS jelezte: értékelik Igor Matovič lépését, „elfogadják az ajánlatot” és hajlandóak visszatérni a kormányba. Az Emberekért párt elnöke, Veronika Remisová nagyra értékelte Matovič lépését, és úgy vélekedett: a döntés egy jelentős lépés abba az irányba, hogy alapvető javulás álljon be a koalíción belüli együttműködés terén.

A kormánykoalíció második legnagyobb pártja – amely korábban nem követelte a kormányfő távozását –, a jobbközép Család vagyunk (Sme rodina) párt elnöke, Boris Kollár ugyancsak üdvözölte Igor Matovič lépését. Reményét fejezte ki, hogy ezzel lezárult a koalíciós válság. Arra figyelmeztetett, hogy amennyiben megismétlődne, akkor az ő pártja lép ki a koalícióból.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 354
szavazógép
2021-03-30: Világfigyelő - :

Kiszabadult a Szuezi-csatornát elzáró teherhajó

Kiszabadult tegnap reggel a Szuezi-csatornát egy hét óta elzáró teherhajó – közölte a Inchape Shipping hajózási szolgáltató cég. A hajók mozgását figyelő Vesselfinder és myshiptacking honlapok is megerősítették, hogy a 400 méter hosszú, Ever Given hajó több mint 200 ezer tonnás fara megmozdult, valamennyit eltávolodott a parttól. A Szuezi-csatorna Hatóság elnöke hozzátette, hogy még szükségesek bizonyos manőverek a hajó teljes kiszabadításához.
2021-03-30: Belföld - :

Nagy a nyomás az intenzív terápiás osztályokon

Negyvenezer feldolgozott mintavételből ismét hatezernél több - 6204 - eredménye bizonyult pozitívnak – derült ki a kommunikációs törzs keddi jelentéséből, melyben minden eddiginél több, összesen 1405 kritikus állapotban lévő, intenzív terápiára szoruló fertőzöttről számoltak be.