Nagy a nyomás az intenzív terápiás osztályokon

2021. március 30., kedd, Belföld

Negyvenezer feldolgozott mintavételből ismét hatezernél több - 6204 - eredménye bizonyult pozitívnak – derült ki a kommunikációs törzs keddi jelentéséből, melyben minden eddiginél több, összesen 1405 kritikus állapotban lévő, intenzív terápiára szoruló fertőzöttről számoltak be.

Az új esetekkel 946 647-re nőtt a járvány eleje óta diagnosztizált fertőzöttek száma az országban, akik közül eddig 845 357 személyt gyógyultnak nyilvánítottak.

Háromszékről kedden 46 új megbetegedést jelentettek, ezzel a megye fertőzöttségi mutatója 2,52 ezrelékre, míg az eddig regisztrált esetszám 6923-ra emelkedett. Brassó megye 261, Hargita megye 32, Maros megye pedig 96 új fertőzöttel szerepel a legutóbbi összesítésben.

Az igazoltan fertőzöttek közül országszerte 13 257 személyt kezelnek kórházakban, az otthoni elkülönítésben lévők száma 70 ezerhez közelít, míg intézményi elkülönítésben több mint 16 ezer személyről tudnak. Az otthonaikban karanténban lévők száma kedden meghaladta az ötvenezret.

A hatóságok ugyanakkor 175 koronavírussal diagnosztizált személy - 104 férfi és 71 nő - haláláról is tájékoztattak (háromszéki nincs közöttük), így már 23 409-re emelkedett az áldozatok száma. A keddi jelentés szerint a legfiatalabb áldozatok - három személy - a 30 és 39 év közötti korosztályhoz tartoztak.

Oltanak a családorvosok is
Az oltási kampányért felelős bizottság elnöke tegnap bejelentette, áprilistól a családorvosok is oltani fognak koronavírus ellen. Valeriu Gheorghiţă azt mondta: az előzetes felmérések szerint az orvosok 50–55 százaléka venne részt az oltási munkában. A hatóságok mintegy ötezer családorvos közreműködésére számítanak, akik egyenként 100–100 embert tudnának immunizálni hetente.

Gheorghiţă jelezte azt is, április 6-ától további 12 oltópontot helyeznek üzembe a Moderna által kifejlesztett vakcinával történő immunizálásra, április 13-ától pedig a Pfizer-BioNTech oltóanyagának felhasználására is megnyitnak további 144 oltópontot. Növelik a beoltás ritmusát is, a tervek szerint április 10-étől egy oltóponton 12 óra alatt már nem 60, hanem 90 személy immunizálására lesz lehetőség. Ezzel a már várólistán lévő emberek várakozási ideje is lerövidül, áprilisban pedig a mobil oltóközpontok is üzemképessé válnak – mondta az oltáskampány felelőse.

Andrei Baciu, az oltási kampányt koordináló bizottság alelnöke tegnap ismertette, áprilisban 3,3 millió dózis koronavírus elleni oltóanyag érkezik Romániába, májusban és júniusban pedig további több mint 5 millió adag. A Pfizer-BioNTech áprilisban hetente 511 ezer adag oltóanyagot küld Romániába, a hónap utolsó hetén pedig valamivel többet, a Moderna összesen 249 600 adagot szállít le április második és negyedik hetén, az AstraZeneca vakcinájából pedig közel  880 ezer dózis érkezik.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1719
szavazógép
2021-03-30: Világfigyelő - :

Belebukott az orosz vakcinába a szlovák miniszterelnök

A szlovák miniszterelnök bejelentette vasárnap, hogy hajlandó kormánytisztséget cserélni Eduard Heger pénzügyminiszterrel, és a kormányválság rendezése érdekében visszavonja a koalíciós partnereivel szemben támasztott feltételeit – jelentette a TASR, szlovák közszolgálati hírügynökség.
2021-03-30: Belföld - :

Erőszakba torkollott a fővárosi tüntetés, magyarellenes és idegengyűlölő jelszavak más városokban

Bukarestben több ezer ember tüntetett hétfő este a koronavírus-járvány megfékezését célzó egészségügyi korlátozások ellen, a többnyire békés demonstráció azonban kedd hajnalban erőszakba torkollott: mintegy háromszáz tüntető kövekkel, üvegekkel dobálta meg a rendfenntartókat, kirakatokat törtek be, szemetes kukákat, padokat rongáltak meg.