TávközlésTranzakciós megállapodás

2021. március 31., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Előzetes megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a nagyváradi Teszári Zoltán érdekeltségébe tartozó RCS & RDS konzorcium tulajdonában lévő DIGI Csoport magyar érdekeltségeinek megvásárlásáról – közölte a 4iG, így a tulajdonába kerülhet a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, az Invitel Zrt. és az I TV Zrt.

  • Fotó: Playtech.ro
    Fotó: Playtech.ro

A DIGI az egyik vezető távközlési szolgáltató Magyarországon, amelynek megszerzése jól illeszkedne a 4iG telekommunikációs piacon bejelentett növekedési terveibe, illetve az Antenna Hungáriával tervezett nemzeti távközlési platform létrehozásába. A Budapesti és a Bukaresti Értéktőzsde honlapján bejelentett ügylettel a 4iG 100 százalékos tulajdont szerezne Magyarország vezető telekommunikációs és médiaszolgáltató vállalatcsoportjában. A tervezett tranzakció a társaságok átvilágítását, a végleges adásvételi szerződés aláírását és a szükséges hatósági eljárásokat követően szeptember végéig zárulhat – közölték.

A 23 éves tapasztalattal és széles körű szolgáltatási portfólióval rendelkező DIGI Csoport a kábeltévé, a vezetékes internet és adattovábbítás, a mobil távközlés, a vezetékes telefon, valamint a DTH (Direct to Home) műholdas szolgáltatások piacán is jelen van. A DIGI országszerte több mint 1,1 millió előfizetőt szolgál ki, hálózatainak többsége fejlett száloptikás technológián alapul. Az NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) adatai alapján a DIGI a második legnagyobb szereplő az előfizetéses televízió, a szélessávú internet, illetve a vezetékes hangszolgáltatók piacán. A DIGI Csoportnak Magyarországon több mint 3000 dolgozója van. Tavaly a konszolidált árbevétele 70 milliárd forint volt, korrigált EBITDA-ja (pénzügyi és értékcsökkenési leírások előtti eredmény) pedig elérte a 19 milliárd forintot. A sikeres akvizícióval a 4iG a legnagyobb hazai műsorszolgáltatók, szélessávú internetes, valamint vezetékes- és mobiltelefon-szolgáltatást nyújtó nagyvállalatok közé léphet.

Az RCS & RDS konzorcium Románia egyik legnagyobb vállalatcsoportja, amelyet Teszári Zoltán, a leggazdagabb hazai magyar vállalkozó alapított, és amely a holland bejegyzésű, 2017 óta a bukaresti tőzsdén is jelen lévő Digi Communications N. V. leányvállalata. DIGI márkanév alatt az RCS & RDS műholdas és kábeltelevízió-, szélessávú internet-, valamint vezetékes- és mobiltelefon-szolgáltatásokat nyújt Romániában, vezető szerepet tölt be a vezetékes internet és a kereskedelmi televízió szegmensben, konvergens vezetékes-mobil szolgáltatóként működik Magyarországon és Spanyolországban, valamint mobil virtuális hálózati szolgáltatóként Olaszországban. A DIGI számos televízió- és rádiócsatornát üzemeltet Kelet-Európában. A DIGI Csoport 1998 óta van jelen Magyarországon.

A hírt közlő HotNews román hírügynökség megjegyzi, hogy a DIGI Csoportot nemrég kizárták a magyarországi 5G hálózat használatáért kiírt versenytárgyalásból, az ügyben indított bírósági eljárást a csoport februárban jogerősen elveszítette. (fer-)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 354
szavazógép
2021-03-31: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Kevesen dolgoznak (Foglalkoztatás)

A hazai foglalkoztatási adatok szerint az aktív lakosság mintegy hetven százaléka dolgozik, ám a teljes lakosságra vetített foglalkoztatási ráta ennél jóval alacsonyabb. Az utóbbi napokban megjelent statisztikai adatok alapján az alábbiakban a számok tükrében igyekszünk betekintést nyújtani a foglalkoztatás hazai helyzetébe.
2021-03-31: Pénz, piac, vállalkozás - :

Államháztartási hiány

A hazai konszolidált államháztartási hiány elérte a bruttó hazai termék (GDP) 1,14 százalékát február végén a tavalyi év első két hónapjában jegyzett 0,73 százalékos deficithez képest – közölte a pénzügyminisztérium.