Államháztartási hiány

2021. március 31., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A hazai konszolidált államháztartási hiány elérte a bruttó hazai termék (GDP) 1,14 százalékát február végén a tavalyi év első két hónapjában jegyzett 0,73 százalékos deficithez képest – közölte a pénzügyminisztérium.

  • Fotó: The Financial Express
    Fotó: The Financial Express

Az első hónap után a hiány 0,33 százalék volt. A szaktárca közlése szerint januárban és februárban 4,18 milliárd lej, a GDP 0,37 százaléka maradt a gazdaságban a koronavírus-járvány elleni védekezésre. Az államháztartás bevételei 4,1 százalékkal nőttek a tavalyi év első két hónapjához mérten, ugyanakkor a kiadások 11 százalékkal emelkedtek. A személyzeti kiadások, vagyis az állami bérekre fordított összegek 6,6 százalékkal nőttek, a szociális kiadások – amelyek magukban foglalják a nyugdíjakat is – 16,9 százalékkal emelkedtek, a közberuházásokra fordított kiadások is 27,5 százalékkal voltak nagyobbak. Tavaly egész évben az államháztartás hiánya elérte a GDP 9,79 százalékát. Idénre 7,16 százalékos deficittel számol a bukaresti kabinet úgy, hogy a bevételek 13 százalékos növekedésében és a kiadások 5 százalékos emelkedésében reménykedik, 4,3 százalékos gazdasági növekedés mellett.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 637
szavazógép
2021-03-31: Pénz, piac, vállalkozás - :

Tranzakciós megállapodás (Távközlés)

Előzetes megállapodást kötött a 4iG Nyrt. a nagyváradi Teszári Zoltán érdekeltségébe tartozó RCS & RDS konzorcium tulajdonában lévő DIGI Csoport magyar érdekeltségeinek megvásárlásáról – közölte a 4iG, így a tulajdonába kerülhet a DIGI Távközlési Szolgáltató Kft. és leányvállalatai, az Invitel Zrt. és az I TV Zrt.
2021-03-31: Pénz, piac, vállalkozás - :

Utazni akarunk

A Travelminit szállásfoglaló oldal által márciusban megejtett felmérés alapján a hazai utazók több mint 90 százaléka szeretne idén húsvéttól nyár végéig valamikor szabadságra utazni.