Német kételyek az AstraZeneca kapcsán

2021. március 31., szerda, Világfigyelő

Lehetséges mellékhatásokról szóló új adatok miatt felfüggesztik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (COVID-19) elleni AstraZeneca védőoltás beadását Berlinben a 60 alattiaknál – jelentette be a tartományi rangú német főváros kormányának egészségügyért felelő tagja. Elrendelték a felfüggesztést Brandenburg tartományban és Münchenben is, Angela Merkel kancellár pedig összehívta a tartományi kormányfőket, hogy megtárgyalják az ügyet.

Dilek Kalayci berlini egészségügyi szenátor – a berlini városvezetés egészségügyért felelős tagja – a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy a 60 éven aluliaknak kiadott oltási időpontokat mind lemondják, és azt is majd csak később döntik el, hogy mi legyen azokkal, akik már kaptak egy adagot az AstraZeneca készítményéből. A szérum használatát szabályozó előírásokat az úgynevezett állandó oltási bizottság (STIKO) – a szövetségi kormány munkáját a fertőző betegségek elleni védekezés ügyé­ben ajánlásokkal segítő szakértői testület – és az oltóanyagokért felelős szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (PEI) új állásfoglalása alapján alakítják majd.

Előzőleg a legnagyobb európai egyetemi klinikák közé tartozó berlini Charité és a több tartományi fenntartású berlini klinikát működtető Vivantes kórházüzemeltető társaság vezetése úgy döntött, hogy elővigyázatosságból nem adnak AstraZeneca vakcinát 55 év alatti nő munkavállalóiknak. A döntést azzal indokolták, hogy értesültek több új németországi esetről, amelyekben agyi vérrögképződés lépett fel nőknél az AstraZeneca oltás beadása után.

A STIKO egy kiszivárogtatott tervezet alapján várhatóan azt javasolja majd, hogy főszabály szerint csak 60 éven felettieknek adjanak AstraZeneca oltást. Fiatalabbaknak kizárólag a kezelőorvos, háziorvos külön javaslatára, és alapos felvilágosítás után hozott egyéni döntés alapján javasolt a szérum alkalmazása. Az első adaggal már beoltottak ügyében április végére lesz elég vizsgálati adat ajánlás készítéséhez – áll a több német hírportálon ismertetett dokumentumban.

A német sajtóban ismertetett adatok szerint a PEI-nél hétfőig 31 olyan esetet vettek nyilvántartásba, amelynél időbeli kapcsolat mutatható ki AstraZeneca vakcina használata és agyi vérrögképződés között. Az érrendszeri károsodás kilenc esetben halálos volt. A 31 érintett közül 29 nő, 20 és 63 év közöttiek.

Németországban eddig mintegy 13,1 millió adag oltást adtak be a COVID-19 ellen, 2,7 milliót az brit-svéd AstraZeneca gyógyszergyártó óriáscég és az Oxfordi Egyetem közös fejlesztésű szérumából.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 638
szavazógép
2021-03-31: Világfigyelő - :

Nem lesz kötelező az uniós vakcinaútlevél

Bár nem lesz kötelező a közös uniós vakcinaútlevél, nagymértékben megkönnyítheti az utazást és a nagyobb rendezvényekre való belépést. Az igazolás azok számára lesz elérhető, akiket beoltottak vagy átestek a betegségen, és június 15-től lép életbe.
2021-03-31: Világfigyelő - :

Bizalmatlanok az oroszok

Vlagyimir Putyin elnöknek a COVID-19 elleni beoltása példaként szolgál majd az oroszok számára és a vakcina beadatására fogja ösztönözni őket – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Argumenti i Fakti lapban tegnap megjelent nyilatkozatában.