Bizalmatlanok az oroszok

2021. március 31., szerda, Világfigyelő

Vlagyimir Putyin elnöknek a COVID-19 elleni beoltása példaként szolgál majd az oroszok számára és a vakcina beadatására fogja ösztönözni őket – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője az Argumenti i Fakti lapban tegnap megjelent nyilatkozatában.

  • Putyin egy kórházlátogatáson. Fotó: MTI / EPA / Szputnyik pool / Alekszej Druzsinyin
    Putyin egy kórházlátogatáson. Fotó: MTI / EPA / Szputnyik pool / Alekszej Druzsinyin

„Úgy gondolom, hogy növeli az egész (oltási) folyamat dinamikáját” – fogalmazott a szóvivő.

Elismerte, hogy sokan továbbra is gyanakvással viszonyulnak a oltásos megelőzéshez, amit „nemzeti sajátosságnak” nevezett. Peszkov azt hangoztatta, hogy az új koronavírusos fertőzést csakis a populációs védettség (nyájimmunitás) kialakításával lehet elérni, amihez fokozni kell a beoltottság népszerűsítését, és bővíteni kell az oltóanyag gyártását is. Putyint a múlt héten szerdán oltották be az új koronavírusos fertőzés ellen, az első dózist kapta meg. Az eseményről felvétel nem készült, az alkalmazott vakcináról hivatalosan csak annyit árultak el, hogy egyike az Oroszországban kifejlesztett három oltóanyagnak.

Oroszországban a tegnap közzétett hivatalos adatok szerint az igazolt új fertőzöttek száma az elmúlt napon 8277-tel – ez a legalacsonyabb érték szeptember 29. óta – 4 563 820-ra emelkedett.

A napi növekmény 0,18 százalék, az új esetek 12,2 százaléka tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 282 382-re csökkent, a halálos áldozatoké 409-cel 98 442-re, a felépülteké pedig 9588-cal 4 155 996-ra emelkedett.

A statisztikák szerint alacsony az átoltottság Oroszországban. Az első dózist 10,6 millióan kapták meg a 328 milliós országban, ez nagyjából 3,2 százalékos átoltottságot jelent.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 356
szavazógép
2021-03-31: Világfigyelő - :

Német kételyek az AstraZeneca kapcsán

Lehetséges mellékhatásokról szóló új adatok miatt felfüggesztik az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (COVID-19) elleni AstraZeneca védőoltás beadását Berlinben a 60 alattiaknál – jelentette be a tartományi rangú német főváros kormányának egészségügyért felelő tagja. Elrendelték a felfüggesztést Brandenburg tartományban és Münchenben is, Angela Merkel kancellár pedig összehívta a tartományi kormányfőket, hogy megtárgyalják az ügyet.
2021-03-31: Közélet - Fekete Réka:

Önálló kar Sepsiszentgyörgyön (Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem)

Az esztendő elején kezdődött négyéves rektori mandátuma egyik fontos feladatának tartja, hogy a Sapientia sepsiszentgyörgyi tanulmányi központja önálló karrá váljék, erre vonatkozóan februárban az egyetem szenátusa meghozta az elvi határozatot – ismertette Tonk Márton a tegnapi sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón, amelyen Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke a Sapientia Alapítvány elnökeként vett részt az egyetem rektora és Antal Árpád polgármester társaságában.