Hírsaláta

2021. március 31., szerda, Belföld

SIKKASZTOTT A TÁBORNOK. Nem sokáig élvezhette a gondtalan nyugdíjas éveket Iulian Cristian Gherghe tábornok, a román hadsereg hírszerző szolgálatának korábbi vezérigazgató-helyettese: 30 napos előzetes letartóztatásba helyezték, miután a gyanú szerint jókora összeget lopott el a szolgálat kasszájából.

  • Fotó: g4media.ro
    Fotó: g4media.ro

A katonai ügyészség a hét végén közölte, hogy 24 órára őrizetbe vették, majd szombaton az illetékes bíró 30 napos vizsgálati fogságba helyezte. Az ügyészek szerint Gherghe még 2018 novemberében hamis iratokat felhasználva 179 470 dollárt nyúlt le a katonai hírszerzés pénzéből. Emiatt sikkasztás, okirat-hamisítás és hamis okirat felhasználása miatt zajlik eljárás ellene. Az ügyészséget egyébként a katonai hírszerzés vezetése értesítette az ügyről. Gherghe egy hónapja vonult vissza: Klaus Iohannis államfő február 26-án döntött a tartalékállományba helyezéséről. A most őrizetbe vett tiszt egyébként kétcsillagos tábornok, 2019-ben léptették elő vezérőrnaggyá. (Főtér)

HAMIS PCR-TESZTEK. Hamis koronavírusteszteket felmutató román csoportot tartóztattak fel pénteken a francia–spanyol határon. A hatóságok szerint egy spanyol hamisítóhálózat áll a háttérben. Sajtóhírek szerint 35 román állampolgár próbált átkelni a határon hamis PCR-teszttel. A spanyol hatóságok egyébként már a feltartóztatásukat megelőzően vizsgálatot indítottak Girona térségében, mert tudomásukra jutott, hogy több uniós állampolgár hamis dokumentumokkal hagyja el az országot. Az elperiodico.com értesülései szerint a román állampolgárokat szállító autóbuszt az országhatár közelében tartóztatták fel, a PCR-tesztek adatait ellenőrizve derült ki a csalás: a dokumentumban szereplő spanyol laboratórium nem rendelkezett az érintett személyek mintáival. A hatóságok szerint egy spanyol hamisítóhálózat áll a háttérben, amely a PCR-tesztek másolására szakosodott. Az ügyben bűnvádi eljárás indult, a román állampolgárok szabadlábon védekezhetnek. (Kolozsvári Rádió)

HALOGATOTT KEDVEZMÉNY. Megjelent hétfőn a Hivatalos Közlönyben a sürgősségi rendelet, amellyel az év végéig felfüggesztette a kormány a kisgyermekes szülőket közvetve támogató adókedvezményt. A 2020/239-es jogszabályról van szó, amely szerint a munkáltatók megtéríthetik az alkalmazottaknak a gyerekeik bölcsődei és óvodai díjait, maximum 1500 lej értékben. A sürgősségi rendeletet csütörtöki ülésén fogadta el a kormány. A HotNews azonban kiszúrta, hogy a kormányülés utáni szokásos sajtótájékoztatón sem Florin Cîțu miniszterelnök, sem Alexandru Nazare pénzügyminiszter nem említette az elfogadott jogszabályok között. (Maszol)

HATÁRSÉRTŐKET FOGTAK. Az Arad megyei határrendészek egy nap alatt 30 afganisztáni, marokkói és pakisztáni személyt tartóztattak fel a román–magyar határvonalon, akik gyalogosan vagy kamionokba rejtőzve illegálisan próbáltak a schengeni övezetbe jutni. Egy török állampolgár által vezetett tehergépkocsiban bukkantak rá kilenc bevándorlóra, négy kamionban pedig további 19 afganisztáni bevándorlót füleltek le a határrendészek. A migránsok valamennyien menedékjogot kértek korábban Romániától. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 635
szavazógép
2021-03-31: Belföld - :

Ötmillió nyugdíjas

Románia nyugdíjas lakossága 2020-ban átlagban véve 5,128 millió személyt számlált, 29 ezerrel kevesebbet, mint 2019-ben, a havi átlagnyugdíj értéke pedig 1500 lej volt, 16,1 százalékkal magasabb az előző évinél – derül ki az Országos Statisztikai Intézet tegnap közzétett adatsorából.
2021-03-31: Pénz, piac, vállalkozás - :

A bútorszövet webáruházzal elfelejthetjük a kompromisszumokat /X/

Magas színvonal, szemet gyönyörködtető, sokoldalú választék, strapabíró kivitelezés, költséghatékony árak – igen, e vonzó jelzők a bútorszövet webáruház sajátjai! Mégis, melyek azok a kritériumok, amelyeket joggal várhatunk el a kiszemelt bútorszövettől? Nos, sokan azt gondolhatják, hogy a bútorkárpit vásárlása során feltétlenül szükséges kompromisszumot kötni minőség és esztétika között.