Babavárás vírusos időkben

2021. április 1., csütörtök, Család

A várandós kismama koronavírus-fertőzöttsége nem növeli sem a magzat, sem az újszülött halálozási kockázatát egy új brit tanulmány szerint.

  • Fotó: Babanet.hu
    Fotó: Babanet.hu

A több mint 4000 igazolt vagy valószínűsített koronavírus-fertőzött várandós adatai­nak vizsgálatával a tudósok azt is megállapították, hogy akinek pozitív lett a tesztje, annak nagyobb eséllyel lett koraszülött a babája.

Az Imperial College London kutatói brit és amerikai adatokkal dolgoztak, tanulmányuk az Ultrasound in Obstetrics and Gynecology szakfolyóiratban jelent meg. A kutatók azt találták, hogy a vizsgált brit anyák 12 százaléka a várandósság 37. hete előtt hozta világra a gyerekét, az országos átlag 7,5 százalék. Hasonló volt az amerikai arány is. Az emelkedést leg­alább részben magyarázza, hogy az orvosok az anya és a baba egészsége miatt gyakrabban döntöttek korai császármetszés mellett – magyarázták a kutatók. A spontán koraszülések száma a vártnál alacsonyabb volt.

Már korábbi kutatások is megállapították, hogy nincs összefüggés a SARS-CoV-2, vagyis az új koronavírus anyai fertőzése és a magzat vagy az újszülött halálozása között. Az igazoltan fertőzött brit anyák babáinak 2 százalékánál bizonyult pozitívnak a koronavírusteszt, az amerikaiaknál 1,8 százalék volt ez az arány. A vizsgált nők többségének nem volt krónikus alapbetegsége, mint például diabétesz vagy asztma. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 357
szavazógép
2021-04-01: Család - Józsa Zsuzsanna:

Szívpárna-mozgalom Háromszéken

Az Éltető Kapcsolatok Közössége, az ÉKKŐ Egyesület célja, hogy segítő, értékmegőrző kapcsolatok alakuljanak ki a Kárpát-medencei magyar családok között. Négy fő területen működnek: családokat, generációk kapcsolódását, baráti kapcsolódást segítő, valamint kulturális, ismeretterjesztő tevékenységek témakörében. A Szívpárna-program az ÉKKŐ Egyesület egyik tevékenysége, amelynek során szeretettel ajándékoznak egy szív alakú párnát a mellműtéten átesetteknek.
2021-04-01: Család - :

Terjed az eutanázia

Elfogadta az eutanázia engedélyezéséről és szabályozásáról szóló törvényjavaslatot a spanyol parlament március 18-i ülésén Madridban. Ezzel Spanyolország a hetedik ország a világon, Európában pedig a negyedik, ahol törvényes az eutanázia.