Terjed az eutanázia

2021. április 1., csütörtök, Család

Elfogadta az eutanázia engedélyezéséről és szabályozásáról szóló törvényjavaslatot a spanyol parlament március 18-i ülésén Madridban. Ezzel Spanyolország a hetedik ország a világon, Európában pedig a negyedik, ahol törvényes az eutanázia.

  • Fotó: euronews.com
    Fotó: euronews.com

A témában utoljára 2019-ben készült átfogó közvélemény-kutatás Spanyolországban. A Metroscopia intézet felmérésében akkor a megkérdezettek 87 százaléka támogatta az eutanázia engedélyezését.

Az elfogadott jogszabály a hivatalos állami közlönyben történő megjelenése után három hónappal lép életbe, felkészülési időt hagyva a feltételek biztosításához az egyes tartományoknak.

A törvény értelmében nagykorú, legalább egy éve Spanyolországban élő, gyógyíthatatlan vagy súlyos, elviselhetetlen szenvedést okozó betegségben szenvedők kérelmezhetik haláluk előidézését. A kérelmet többlépcsős engedélyezési folyamatban vizsgálja felül egy egészségügyi és jogi szakemberekből álló bizottság, amelynek során a kérelmezőnek legalább négy alkalommal kell megerősítenie szándékát. A kérelem teljesítésénél a jogszabály figyelembe veszi az egészségügyi szakemberek lelkiismereti kifogásait.

Carolina Darias egészségügyi miniszter szerint a törvény elfogadásával Spanyolország előrelépést tett a jogok elismerése terén, egy emberibb és igazságosabb társadalom irányába halad. A kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárt előterjesztését a 350 fős törvényhozásban 202-en támogatták, ketten tartózkodtak, 141-en ellene szavaztak, köztük a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt, valamint a Vox párt, amely jelezte, hogy alkotmánybíróságon támadja mega jogszabályt. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 634
szavazógép
2021-04-01: Család - :

Babavárás vírusos időkben

A várandós kismama koronavírus-fertőzöttsége nem növeli sem a magzat, sem az újszülött halálozási kockázatát egy új brit tanulmány szerint.
2021-04-01: Család - :

Nem tiltják be a csomagolatlan kenyeret

Az országos állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság szerint semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra, hogy élelmiszereken megélne és továbbadható lenne a COVID-19 betegséget előidéző vírus, így elítéli a fogyasztók megtévesztésére irányuló akciókat.