Nem tiltják be a csomagolatlan kenyeret

2021. április 1., csütörtök, Család

Az országos állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági hatóság szerint semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra, hogy élelmiszereken megélne és továbbadható lenne a COVID-19 betegséget előidéző vírus, így elítéli a fogyasztók megtévesztésére irányuló akciókat.

  • Fotó: ujszo.com
    Fotó: ujszo.com

A hatóság azt követően foglalt állást, hogy az Értékeld a Minőséget Egyesület (Asociaţia Preţuieşte Calitatea) által közzétett egyik videó azt sugallja, a csomagolatlan kenyér koronavírus-fertőzés oka lehet.

A hatóság március 1-jére találkozót szervezett, melyre meghívta az Értékeld a Minőséget Egyesület képviselőit is, akik azonban elutasították a meghívást. A megbeszélésen jelen lévő sütőipari cégek képviselői ne­hezményezték a nyilvánosságban megjelent, durván félrevezető állításokat, amelyek aggodalmat keltettek a forgalmazókban és fogyasztókban, és súlyos gazdasági veszteséget okoztak a péktermékek piacán.

Az élelmiszer-biztonsági hatóság ismételten leszögezte: semmiféle tudományos bizonyíték nincs arra, hogy a vírus élelmiszereken terjedne. Ugyanez az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete, az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság álláspontja is. Következésképpen nem tartja szükségesnek a csomagolatlan péktermékek betiltását. A higiéniai előírások betartása és a rendszeres ellenőrzés elegendő óvintézkedésnek minősül – teszik hozzá.

Tavaly a sütőipari vállalatok érdekvédelmi szervezete fejezte ki elsőként aggodalmát az Értékeld a Minőséget Egyesület által közzétett videó miatt, amelyben azt állították, hogy naponta 500 új COVID-19-esetet okoz a csomagolatlan kenyér fogyasztása. A szervezet hamisnak, rágalmazónak és alaptalannak minősítette a klipben elhangzottakat. A videó állításait a fogyasztóvédelmi hivatal is cáfolta, teljes mértékben hamisnak nevezte. 2021. január 12-én az Országos Audiovizuális Tanács is úgy döntött, hogy a kifogásolt videóklip törvényt sért, mivel bizonyos típusú termékek fogyasztása ellen hangolja a nézőt. (Agerpres)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 633
szavazógép
2021-04-01: Család - :

Terjed az eutanázia

Elfogadta az eutanázia engedélyezéséről és szabályozásáról szóló törvényjavaslatot a spanyol parlament március 18-i ülésén Madridban. Ezzel Spanyolország a hetedik ország a világon, Európában pedig a negyedik, ahol törvényes az eutanázia.
2021-04-01: Család - :

Gyermekeink