1722. március 30.Az erdélyi rendek elfogadták a nőági örökösödési törvényt

2021. április 1., csütörtök, Történelmünk

Az 1722. március 30-án Nagyszebenben tartott erdélyi országgyűlésen a rendek – az erdélyi vármegyék, a székely- és a szász „náció” (rendi nemzet) küldöttei – elfogadták a nőági örökösödési törvényt.

  • A dokumentumot az erdélyi rendek – a vármegyék, a székely és a szász „náció” – felzetes pecsétjével erősítették meg. Fotó: HU MNL OL  F 144 , No. 3.
    A dokumentumot az erdélyi rendek – a vármegyék, a székely és a szász „náció” – felzetes pecsétjével erősítették meg. Fotó: HU MNL OL F 144 , No. 3.

A dunai Habsburg Birodalom feje, I. Lipót császár – aki többek között Magyarország királya és Erdély fejedelme is volt – 1703-ban rendezte a Habsburg-trónöröklési rendet. Nagyobbik fiát, Józsefet közép-európai országai­nak örökébe szánta, a kisebbiket, Károlyt az utód nélkül elhunyt, szintén Habsburg-házi spanyol király, II. Károly utódjául. A kölcsönös öröklési szerződés szerint a dunai monarchia országai és tartományai oszthatatlan és elválaszthatatlan egységet alkotnak, azokat egyetlen tagban kell átörökíteni. 1705-ben elhunyt I. Lipót, őt követte a trónon I. József, aki 1711-ben fiú örökös nélkül váratlanul elhunyt. Ekkor tért haza a spanyol trónért V. Fülöppel harcoló Károly, lemondva ibériai igényéről, s bátyja örökébe lépett: VI. Károly néven német-római császár, III. Károly néven Magyarország királya és Erdély fejedelme lett.

Károly 1713-ban kihirdette a Pragmatica sanctio (gyakorlati rendezés, törvényes végzés) néven elhíresült rendeletet, amelyet az 1703-as megállapodáshoz képest kibővített azzal, hogy az elsőszülöttségi jog alapján nőágon is öröklődjön az uralkodói jog.

Károlynak négy gyermeke született, közöttük azonban csak egyetlen fiú­gyermek: Lipót János, aki mindössze hét hónapig élt. 1717-ben megszületett Mária Terézia, akinek öröklése érdekében a császár-király 1720-tól a birodalom összes országában igyekezett elismertetni a Pragmatica sanctiót. Ezt különösebb ellenállás és fenntartás nélkül elfogadtatta az örökös tartományokkal, Trieszt és Fiume városaival. Az erdélyi rendek 1722. március 30-án tartott országgyűlésükön ismerték el a nőági örökösödést.

1723-ban Pozsonyban a magyar rendek is megszavazták a Pragmatica sanctiót. Hangsúlyozták továbbá, hogy az Ausztriai-ház valamennyi örökös országa a jövőbeni szerzeményekkel együtt, a nagyobb biztonság és a kölcsönös védelem érdekében alkosson örökre oszthatatlan és elválaszthatatlan szövetséget, és csupán a Habsburg-ház egészének kihalása esetén lépjen újra érvénybe a királyválasztási jog. Ezt az a felismerés diktálta, hogy sem a Magyar Királyság, sem Erdély nem képes egyedül megvédeni magát a külső hatalmak, kiváltképp a törökök ellen.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 636
szavazógép
2021-04-01: Jegyzet - László Zsuzsa:

Kinek mi a buli…

De jó nekem! Nincsenek olyan nagyságrendű problémáim, mint egy királyi családba beházasodott, majd onnan fejvesztve elmenekült amerikai filmszínésznőnek. (Írhatnám azt is, hogy világsztár, de igazából ezt a „címet” nem színészként vívta ki magának.)
2021-04-01: Történelmünk - :

Megszűnik a Varsói Szerződés katonai szervezete (1991. március 31.)

Harminc éve, 1991. március 31-én helyezték hatályon kívül a Varsói Szerződés tagjai a rájuk vonatkozó katonai együttműködési egyezményeket. A február 25-én aláírt közös határozat értelmében megszűnt a tömb összes katonai szerve, intézménye és testülete, 1991. július 1-jén pedig hivatalosan is felbomlott a szocialista blokkot harminchat éven át összetartó szövetségi rendszer.