Bíróság elé citálja Brüsszel Lengyelországot

2021. április 1., csütörtök, Világfigyelő

Az Európai Unió Bíróságához fordult az Európai Bizottság, és ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte az igazságszolgáltatást érintő, 2020. február 14-én hatályba lépett szabályozások miatt Lengyelországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárás ügyében – jelentette be a bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben tegnap.

Didier Reynders közölte, az Európai Bizottság a lengyel bírák függetlenségének védelme érdekében kért ideiglenes intézkedéseket az unió luxemburgi székhelyű bíróságától mindaddig, amíg az igazságszolgáltatás lengyelországi helyzetének ügyében tavaly áprilisban indított kötelezettségszegési eljárást érintően jogerős ítélet nem születik.

Indoklása szerint az ideiglenes intézkedésekre az igazságszolgáltatás függetlenségének és az uniós jogrendnek okozott súlyos és helyrehozhatatlan károk súlyosbodásának megakadályozása érdekében van szükség.

„Úgy véljük, hogy az igaz­ságszolgáltatás átalakításáról szóló lengyel törvény aláássa a lengyel bírák függetlenségét, és összeegyeztethetetlen az uniós jog elsőbbségével. Ezért úgy döntöttünk, hogy Lengyelországot az Európai Unió Bírósága elé idézzük, és ideiglenes intézkedéseket kérünk, amíg az nem hoz jogerős ítéletet az ügyben” – áll az Európai Bizottság tegnapi Twitter-bejegyzésében.
 

Lengyel válasz

A bíróságok működéséről szóló, amúgy a tagállami hatáskörbe tartozó lengyel jogi előírások nem térnek el az Európai Unióban (EU) alkalmazott szabályzástól – hangsúlyozta Piotr Müller lengyel kormányszóvivő, reagálva az Európai Bizottság által e témakörben tegnap kezdeményezett újabb eljárásra. Az igazságügyet érintő szabályozás a tagállamok kizárólagos hatáskörébe tartozik – reagált az EB lépésére a Twitter közösségi portálon írt bejegyzésében a lengyel kormányszóvivő, hivatkozva a lengyel alkotmányra, valamint az EU alapszerződéseire. Piotr Müller hangsúlyozta: az EB indítványának nincs jogi és érdemi alapja.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 635
szavazógép
2021-04-01: Világfigyelő - :

Brenzovics László: Nem tudják az EP-képviselők, mi folyik Ukrajnában

Sok uniós képviselőnek újdonságként hatottak a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetét értékelő tanácskozáson elhangzottak. El sem tudják képzelni, milyen megpróbáltatásoknak vannak kitéve a Kárpátalján élő magyarok. Erről Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! adásában.
2021-04-01: Világfigyelő - :

Putyin Merkellel és Macronnal tárgyalt

A délkelet-ukrajnai konfliktus kiéleződéséről, a Szputnyik V vakcina uniós bejegyzésének és gyártásának kilátásairól, valamint a Navalnij-ügyről tárgyalt egyebek között egy videokonferencia keretében kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő.