Brenzovics László: Nem tudják az EP-képviselők, mi folyik Ukrajnában

2021. április 1., csütörtök, Világfigyelő

Sok uniós képviselőnek újdonságként hatottak a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetét értékelő tanácskozáson elhangzottak. El sem tudják képzelni, milyen megpróbáltatásoknak vannak kitéve a Kárpátalján élő magyarok. Erről Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke beszélt a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! adásában.

Fokozódik a nyomás a kárpátaljai magyar kisebbségen. 2021 márciusától az ukrán hatóságok a kettős állampolgárság szabályozásának előkészítéseként a kettős állampolgárok felkutatására kaptak parancsot, ezáltal Ukrajna saját állampolgárainak listázására adott rendeletet – mondta nemrég egy interjúban a kárpátaljai politikus.

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő kezdeményezésére az Európai Parlament kisebbségekkel foglalkozó frakcióközi munkacsoportjának múlt heti ülésének kiemelt témája volt a kárpátaljai magyarok helyzete.

A tanácskozáson helyzetértékelést adó kárpátaljai politikus elmondta, hogy 2014 óta egyre szomorúbb és reménytelenebb a magyar kisebbségek helyzete az országban – több esetben az ukrán hatóságok asszisztálásával – magyarellenes gyűlöletkampány folyik.

Brenzovics László szerint fontosak az ilyen ülések, mert sok uniós képviselő el sem tudja képzelni milyen sok megpróbáltatásnak van kitéve a kárpátaljai magyar kisebbség.

A találkozón döntés született, hogy levélben tájékoztatják az Európai Unió vezetőit a magyar kisebbség helyzetéről.

Gál Kinga fideszes európai parlamenti képviselő, a munkacsoport társelnöke rámutatott, hogy az ukrajnai kisebbségek, ezen belül a kárpátaljai magyarok jogai egyre súlyosabban csorbulnak hétről hétre. „Korlátozzák az oktatáshoz, a nyelvhasználathoz való jogukat, és a magyar szervezetek folyamatos vegzálásnak vannak kitéve” – sorolta a példákat. A kettős állampolgársággal kapcsolatos szabályozást is megemlítette.

Mint ismert, egy február végi elnöki rendelet értelmében Ukrajna megtiltja a kettős állampolgárok bármilyen hivatalviselését az országban, amely durván diszkriminálja a kárpátaljai magyarságot.

Brenzovics László elmondta, hogy nem teljesültek azok a remények, amelyeket a magyar kisebbség Volodimir Zelenszkij elnöktől várt. Az oktatási jogok tekintetében az előző államfő, Petro Porosenko politikájának folytatása zajlik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 633
szavazógép
2021-04-01: Történelmünk - :

Megszűnik a Varsói Szerződés katonai szervezete (1991. március 31.)

Harminc éve, 1991. március 31-én helyezték hatályon kívül a Varsói Szerződés tagjai a rájuk vonatkozó katonai együttműködési egyezményeket. A február 25-én aláírt közös határozat értelmében megszűnt a tömb összes katonai szerve, intézménye és testülete, 1991. július 1-jén pedig hivatalosan is felbomlott a szocialista blokkot harminchat éven át összetartó szövetségi rendszer.
2021-04-01: Világfigyelő - :

Bíróság elé citálja Brüsszel Lengyelországot

Az Európai Unió Bíróságához fordult az Európai Bizottság, és ideiglenes intézkedések meghozatalát kérte az igazságszolgáltatást érintő, 2020. február 14-én hatályba lépett szabályozások miatt Lengyelországgal szemben indított kötelezettségszegési eljárás ügyében – jelentette be a bizottság igazságügyi biztosa Brüsszelben tegnap.