Botrány tört ki a Greta Thunberg-szobor miatt

2021. április 1., csütörtök, Világfigyelő

A Winchester Egyetem szobrot állított Greta Thunbergnek, a fiatal svéd klímaügyi aktivistának. A művészeti alkotás bemutatása után rögtön több kritika is érte, a felsőoktatási intézménynek közleményben kellett magyarázkodnia. A dél-angliai egyetem 24 ezer fontot költött az életnagyságú bronzszoborra.

  • Greta Thunberg szobra a Winchester Egyetemnél. Fotó: Finnbarr Webster
    Greta Thunberg szobra a Winchester Egyetemnél. Fotó: Finnbarr Webster

Megan Ball, a hallgatói önkormányzat vezetője a BBC-nek úgy fogalmazott: Greta Thunberg egy példakép lehet sokak számára, aki az egész emberiségnek fontos dolgokról beszél, de ne feledjük, hogy koronavírus-járvány söpör végig a világon. Sokan nem tudnak bejutni a campusra, az online oktatáshoz pedig segítségre lenne szükségük. Felszólította az egyetem vezetőségét, hogy a szobor értékével megegyező összeget fordítson a hallgatók támogatására.

Az Egyetemek és Főiskolák Szövetsége (UCU) „hiúsági projektnek” nevezte a szobor állítását, és a hallgatói önkormányzathoz hasonlóan arra hívta fel a Winchester Egyetem figyelmét, hogy inkább a diákok megsegítésére kellett volna fordítani ezt az összeget.

A Winchester Egyetem kancellárhelyettese, Joy Carter a BBC-nek elmondta: a hallgatók támogatására és az intézmény dolgozóinak bérére fordított összegekből semennyit sem vontak el a szobor készíttetésére. „Greta egy fiatal nő, aki a nehézségek ellenére a világ vezető környezetvédelmi aktivistája lett. A fenntarthatóság és egyenlőség jegyében működő egyetemként büszkék vagyunk, hogy ilyen formában ismerhetjük el a tevékenységét” – nyilatkozta

A szobor a Jelentsd te a különbséget! címet kapta, Christine Charlesworth a megalkotója.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 638
szavazógép
2021-04-01: Világfigyelő - :

Putyin Merkellel és Macronnal tárgyalt

A délkelet-ukrajnai konfliktus kiéleződéséről, a Szputnyik V vakcina uniós bejegyzésének és gyártásának kilátásairól, valamint a Navalnij-ügyről tárgyalt egyebek között egy videokonferencia keretében kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök, Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia államfő.
2021-04-01: Belföld - :

Kelemen Hunor: Nincs napirenden az autonómia

A románok többsége számára az autonómia kifejezés bosszantó, a magyar közösségnek pedig meg kell vizsgálnia, tévedett-e valamiben a szóhasználat során, félreértették-e önrendelkezési törekvéseit – idézte a Maszol Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, aki a G4Media portálnak nyilatkozott.