Kelemen Hunor: Nincs napirenden az autonómia

2021. április 1., csütörtök, Belföld

A románok többsége számára az autonómia kifejezés bosszantó, a magyar közösségnek pedig meg kell vizsgálnia, tévedett-e valamiben a szóhasználat során, félreértették-e önrendelkezési törekvéseit – idézte a Maszol Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt, aki a G4Media portálnak nyilatkozott.

  • Forrás: realitatedemures.ro
    Forrás: realitatedemures.ro

A szövetség vezetője kifejtette, a magyar közösség az autonómia alatt a közigazgatás megreformálását, a központosítás lebontását érti, konkrétan a szubszidiaritás elvének alkalmazását. „Ez azt jelenti, a döntések meghozatalát minél közelebb kell hozni a helyi közösséghez, és ez érvényes minden közösség számára. Nem beszéltünk egyébről, csak ennek az elvnek az – elismerem, lehet, kissé hangsúlyos – alkalmazásáról” – idézte Kelemen Hunort a Maszol.

AZ RMDSZ elnöke elutasította azt, hogy az ország területi integritását veszélyeztetnék, mint ahogy azt egyes nacionalista román politikusok vagy szervezetek állítják. „Az autonómia kifejezés bosszantja a románokat, tehát meg kell vizsgálnunk, hogy esetleg tévedtünk-e a szóhasználat során, aminek következtében félreértik a szándékainkat, mert ha nincs párbeszéd a románok és a magyarok között, nincs hogy elkerüld ezeket a félreértéseket” – fogalmazott.

A G4Mediának adott interjúból szemlézett a Transindex is. Mint közölték, arra a kérdésre, hogy az RMDSZ – éppen kormányon lévén – előveszi-e ismét az autonómia témáját, Kelemen Hunor azt válaszolta, a következő időszakban más prioritások vannak, és jelezte, jelenleg nincs a kormánykoalícióban napirenden az adminisztratív-területi reform témája. Egy ilyen reformot vagy az alkotmányban jelenleg szereplő község-város-megye szerkezetre alapozva lehet ezt megtenni, vagy alkotmányt kellene módosítani, ám ez utóbbira nincs jelenleg parlamenti többség – mondta.

Az említett interjúban Kelemen Hunor határozottan cáfolta, hogy Magyarország miniszterelnökének az alárendeltje lenne. Arra a kérdésre, hogy december 19-én, a romániai koalíciós szerződés aláírása másnapján miért utazott Budapestre, kijelentette: a szokásos év végi találkozásra került sor Orbán Viktorral, és ez volt az egyetlen nap, amikor elmehetett. Úgy vélte: az lenne a normális, ha a román miniszterelnök is fogadná a magyarországi, szerbiai vagy más országokban élő románok képviselőit. „Nem adunk jelentést sem Budapestnek, sem másnak” – jelentette ki a politikus. Hozzátette: nem lehet azzal vádolni őt, hogy valaha is Románia ellen cselekedett volna.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 357
szavazógép
2021-04-01: Világfigyelő - :

Botrány tört ki a Greta Thunberg-szobor miatt

A Winchester Egyetem szobrot állított Greta Thunbergnek, a fiatal svéd klímaügyi aktivistának. A művészeti alkotás bemutatása után rögtön több kritika is érte, a felsőoktatási intézménynek közleményben kellett magyarázkodnia. A dél-angliai egyetem 24 ezer fontot költött az életnagyságú bronzszoborra.
2021-04-01: Belföld - :

Újabb tüntetések országszerte

Kedd este az ország 71 településén folytatódtak a tüntetések a járványügyi korlátozások ellen, 38 városban a résztvevők száma meghaladta a törvényes előírásokban megszabott százat, Brăilán pedig egyes tüntetők kövekkel dobálták meg a csendőröket – közölték tegnap a hatóságok.