A betegekre kell figyelni

2021. április 2., péntek, Nyílttér

Ebben az évben különösen kell a betegeinkre figyelni. Eddigi orvosi tevékenységem folyamán az elmúlt évben szembesültem a legnagyobb kihívásokkal. Az emberek nagyok sok megpróbáltatáson mentek át. Sokan meghaltak, akik még élhetnének, ha lehetővé tették volna a megfelelő orvosi felügyeletet.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Ha a betegségekről, a betegről akarunk beszélni, elsősorban az egészséget kell meghatározni. Mi az egészség? Teljes fizikai, lelki, szellemi és szociális jólét! De létezik egyáltalán egészséges ember egy beteg világban, beteg társadalomban, a beteg családokban? Sokszor kérdezzük a következőket:

Meddig lehet fokozni az emberek megfélemlítését?

Meddig lehet elmenni, hogy az emberek, a betegek tisztességes ellátásban részesüljenek?

Ki a felelős azért, hogy azokat az embereket, orvosokat, akik holisztikus (a teljességre, az egészre törekvő) szemléletet képviselnek, többnyire nem hallgatják meg?

Hogyan lehet odafigyelni elegendő szakember híján a betegségek korai felfedezésére a medicina nagyon fontos területein – az iskolai és a családorvosi rendelőkben vagy a sürgősségi osztályon?

Hogyan lehet felhívni a figyelmet arra, hogy az ifjúságot, a gyermekeket az elsősegélynyújtásra is megtanítsák?

Hányszor, de hányszor elhangzott, hogy a szenvedés életünk velejárója? Tudjuk, elfogadjuk és igyekszünk túlélni, megfelelő életformát kialakítani. De a szenvedés, a fájdalom vállalása nem jogosít fel arra, hogy ne az igazságot képviseljük! Az a legszörnyűbb, amikor a szenvedő, a beteg ember a család vagy a társadalom részéről nem kapja meg azt a törődést, amit megérdemel!

A betegségeket gyökereikben kellene meggyógyítani! Fontos a család összetartása, egymás segítése és az imádság!

Talán az a legnehezebb, amikor gyermekeinket látjuk szenvedni, bármilyen betegségben.

Soha nem volt ennél nagyobb szükség az orvosok összefogására, mint most! Ha mi, orvosok összefogunk, sokat tudunk segíteni betegeinken. Sajnos, a politika folyamatosan a saját érdekét nézi, és sokszor gördít akadályt az orvosok elé.

Gáll Anna gyermekgyógyász főorvos

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2021-04-02: Nyílttér - Pálmai Tamás:

Húsvét (Békési levelek)

Tavaly ilyenkor még abban bíztunk, hogy majd nagyszerű, régi karácsonyunk lesz. Nem lett. Aztán szilveszter sem úgy sikeredett, mint eddig. Most ismét húsvét közeleg, és már most világos, hogy annak is örülnünk kell, ha nem lesz szigorítás, nemhogy lazítás.
2021-04-02: Nyílttér - Puskás Attila:

Esti Kornél (Egykori olvasmányaim)

Kosztolányi Dezső (1885–1936) úgy élt, mint aki tudja, hogy számára csupán 51 évet engedélyezett a Nagy Teremtő. A tekintélyes Budapesti Napló 16 éves költőt avat személyében. Költő és prózaíró.