Egykori olvasmányaimEsti Kornél

2021. április 2., péntek, Nyílttér

Kosztolányi Dezső (1885–1936) úgy élt, mint aki tudja, hogy számára csupán 51 évet engedélyezett a Nagy Teremtő. A tekintélyes Budapesti Napló 16 éves költőt avat személyében. Költő és prózaíró.

Az Esti Kornél (alteregója) történeteiből másoltam ki a következő megállapítását. „A gyöngédség csak egyik rejtett alakja a durvaságnak, a durvaság viszont csak egyik rejtett alakja a gyöngédségnek.” (Esti Kornél) Emlékszem, hogy sokat töprengtem ezen a látszólag ellentmondásos aforizmán. Aztán rájöttem, hogy valóban személyiségünk önleplező érzelmének ad erős megnyilvánulást, hogy felébressze a társa közönyét, akinek vonzalma se nem forró, se nem jeges, s ebből az állapotából csak szélsőséges és erőteljes indulat mozdíthatja ki.

Más: „Mindnyájan csak egy-két évtizedig élünk igazán, életünk első évtizedeiben. Akkor rakódnak le lelkünkben a kincsek mély rétegekben.” (Bar Kochba) Tudjuk, hogy a gyermekkor, majd a serdülőkor elvégzi a (testi-lelki) „ház” felépítését. „Bebútorozni” csak ezután lehet. Azt pedig, hogy miként bútorozzuk be személyiségünket huszonéves korunkig, azt immár éretten kialakítottuk. Ha a családban, a jó hírű iskolában kap végleges személyiséget, nem lesz zsúfolt a „lakás” oda nem illő tárgyakkal, életünk áttekinthető lesz és önállóságunk tudatossá válik.

„Csalódni csak az tud, aki valaha hitt.” (Bar Kochba) Világos. Hinni és/vagy tudni a bizonytalanság és a bizonyosság kettős dilemmáját kell önmagunkban lelki nyugalmunk érdekében világosan elkülönítenünk.

Kosztolányi Dezső mintegy három évig szenvedett a nagyon agresszív ínyrákja miatt, több műtétet élt át, de ezek nem hoztak javulást. Mesterségesen táplálják, majd a gégemetszés után beszélni sem tud. Ekkor lejegyzett szavai a haldokló ember kétségbeesett könyörgése a kíméletlen „halálhoz”, a megváltáshoz.

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 767
szavazógép
2021-04-02: Nyílttér - :

A betegekre kell figyelni

Ebben az évben különösen kell a betegeinkre figyelni. Eddigi orvosi tevékenységem folyamán az elmúlt évben szembesültem a legnagyobb kihívásokkal. Az emberek nagyok sok megpróbáltatáson mentek át. Sokan meghaltak, akik még élhetnének, ha lehetővé tették volna a megfelelő orvosi felügyeletet.
2021-04-02: Közélet - Nagy D. István:

Átvette hivatalát Ráduly István („Különleges” térség Hargita és Kovászna)

Az előző alkalmaktól eltérően sokan vettek részt az alárendelt intézmények részéről tegnap Kovászna Megye Tanácsának székhelyén Ráduly István, Háromszék új prefektusának hivatalba iktatásán. Az esemény ezúttal is online körkapcsolással zajlott Lucian Bode belügyi és közigazgatási miniszter részvételével, aki egy „kivételes” üzenetet is megfogalmazott Hargita és Kovászna megye prefektusainak.