Megbírságolták az AUR vezetőit

2021. április 2., péntek, Belföld

Szerda este a korábbi napokhoz képest kevesebb résztvevővel folytatódtak országszerte a járványügyi korlátozások elleni tüntetések, a hatóságok pedig a hétfői, erőszakba torkollott demonstrációt meghirdető Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetőit is megbírságolták – közölte a Digi24 hírtelevízió.

  • Fotó: digi24.ro
    Fotó: digi24.ro

A csendőrség összesítése szerint szerda este – a korábbi 70-hez képest – már csak 44 településén voltak kisebb-nagyobb megmozdulások, ezek közül tíz esetben haladta meg a résztvevők száma a járványügyi korlátozások által megengedett százat. A hatóságok 444 tüntetőt bírságoltak meg 264 ezer lej értékben, amiért a szervezők nem jelentették be a megmozdulást, nem gondoskodtak a törvényes létszámkorlát betartásáról, és mert a résztvevők nem tartották be az éjszakai kijárási tilalmat, a gyülekezési korlátozásokat és az egészségügyi előírásokat.

A Digi24 úgy értesült: az AUR két társelnökére, George Simionra és Claudiu Târziura, illetve Diana Șoșoacă szenátorra és az AUR további öt tisztségviselőjére egyenként 15 ezer lejes bírságot szabtak ki a hatóságok, mivel őket tartják felelősnek a hétfői rendbontásért.

Romániában vasárnap este kezdődött tüntetéssorozat, miután hatályba lépett az a kormányhatározat, amely két órával növeli az éjszakai kijárási tilalom időtartamát és csökkenti az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzések terjedési üteme. Hétfőn az AUR bejelentette, hogy „csatlakozik” a tiltakozáshoz, és felszólította híveit, hogy minden megyeszékhelyen vonuljanak a kormánybiztosi hivatal elé. Később Simion tagadta, hogy az AUR szervezőként vett volna részt a megmozdulásokon.
 

Az oltás a megoldás

A világjárványt nem szélsőséges demonstrációkkal és erőszakkal, hanem immunizációval, minél több ember beoltásával lehet megfékezni – szögezte le tegnap Klaus Iohannis. Az államfő az immunológiai és közegészségügyi kutatóintézet centenáriumi ünnepségén mondott beszédében reagált az országban negyedik napja zajló tüntetésekre, amelyek résztvevői a járványügyi korlátozások ellen tiltakoznak. Az elnök rámutatott: a járvány továbbra is hatalmas gazdasági és társadalmi károkat okoz, arra kérte polgártársait, hogy bízzanak az immunizációban, és minél nagyobb számban jelentkezzenek a koronavírus elleni oltásra.

A száz évvel ezelőtt alapított Cantacuzino intézetnek kiemelkedő szerepe van a hazai oltáskampányban: itt másfél millió adag vakcina biztonságos (mínusz 80 fokon történő) tárolására alkalmas elosztási központot alakítottak ki.

Az ünnepségen elhangzott méltatásoknak ellentmondva Mihai Tudose volt miniszterelnök élesen bírálta a kormány csekély szerepvállalását a világjárvány leküzdését célzó nemzetközi erőfeszítésekben. Az EP-képviselő azt kifogásolta, hogy míg egész Európa mobilizálódott, hogy minél több, koronavírus elleni vakcinát gyártson, Románia mindössze egy raktározó és elosztó központtal járul hozzá a közös erőfeszítéshez.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 635
szavazógép
2021-04-02: Közélet - Nagy D. István:

Átvette hivatalát Ráduly István („Különleges” térség Hargita és Kovászna)

Az előző alkalmaktól eltérően sokan vettek részt az alárendelt intézmények részéről tegnap Kovászna Megye Tanácsának székhelyén Ráduly István, Háromszék új prefektusának hivatalba iktatásán. Az esemény ezúttal is online körkapcsolással zajlott Lucian Bode belügyi és közigazgatási miniszter részvételével, aki egy „kivételes” üzenetet is megfogalmazott Hargita és Kovászna megye prefektusainak.
2021-04-02: Belföld - :

Hírsaláta

KÉPVISELŐHÁZI ÁLLÁSFOGLALÁS. Nyilatkozatban ítélte el szerdán a parlament alsóháza a közelmúlt antiszemita megnyilvánulásait és egyes háborús bűnösök rehabilitálási kísérleteit.