Hírsaláta

2021. április 2., péntek, Belföld

KÉPVISELŐHÁZI ÁLLÁSFOGLALÁS. Nyilatkozatban ítélte el szerdán a parlament alsóháza a közelmúlt antiszemita megnyilvánulásait és egyes háborús bűnösök rehabilitálási kísérleteit.

A határozat vitájára és elfogadására azt követően került sor, hogy halálos fenyegetést kapott a múlt hét végén Maia Morgenstern színésznő, a bukaresti Zsidó Színház igazgatója. A képviselőház meggyőződését fejezte ki, hogy az antiszemitizmus a demokráciát veszélyezteti, és az egész társadalom feladata fellépni ellene, ugyanakkor a zsidó élet védelméhez és fejlődéséhez szükséges keret kialakítását is össztársadalmi feladatnak ismerte el. Az alsóház elítélte az antiszemitizmus bármely formáját, tiltakozott a két világháború közötti romániai legionárius mozgalom, Ion Antonescu marsall és más háborús bűnösök rehabilitálási kísérletei ellen. Felszólították ugyanakkor a végrehajtó és a bírói hatalmat, hogy ültessék életbe az antiszemitizmus visszaszorítására, valamint a fasiszta, legionárius, rasszista vagy xenofób szervezetek és szimbólumok használatát és a háborús bűnösök kultuszát tiltó jogszabályokat. Az önkormányzatokat is felszólították, hogy változtassák meg a háborús bűnökért és emberiesség ellenni bűntettekért elítélt személyekről elnevezett utcák, terek neveit. (MTI)

GYENGE TELJESÍTMÉNY. A próbaérettségin részt vett végzős diákok 40,71 százaléka ért el legalább 6-os átlagot – ismertette a tanügyminisztérium. Román nyelv és irodalomból a próbaérettségin részt vevők 70,2 százaléka ért el 5-öst vagy annál nagyobb jegyet, 371 tanuló munkáját tízesre értékelték. Az anyanyelvvizsgán 81,90 százalékos volt az átmenési arány, és 18-an kaptak 10-est, a szaknak megfelelő kötelező tantárgyból 51,40 százalék ment át a próbavizsgán, és 772 tanuló kapott 10-est, a választott tantárgyból pedig 68 százalék ért el legalább 5-ös osztályzatot, 1556 tanuló dolgozatát értékelték 10-esre. A legjobb eredmények Brăila (52,1 százalék), Kolozs (51 százalék), Galac (47,8 százalék), Iaşi (47,3 százalék) megyében és Bukarestben (46,4 százalék) születtek. A próbaérettségin tizenhat diák ért el színtízes átlagot.

AHOL MAGAS AZ OLTÁSI KEDV. Kolozs megyében több mint 57 ezer személy regisztrált az oltási várólistára, ami a lakosság 7,88 százalékának felel meg. Kolozst Ilfov megye követi 6,87 százalékkal, Bukarest 6,61 százalékkal, a negyedik helyen Maros megye áll 4,86 százalékos regisztrációval, majd Fehér megye következik 4,57 százalékkal. Sereghajtónak Suceava megye számít, ahol a lakosság alig 0,69 százaléka jegyeztette elő magát a koronavírus elleni vakcinák valamelyikére. (Kolozsvári Rádió)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 356
szavazógép
2021-04-02: Belföld - :

Megbírságolták az AUR vezetőit

Szerda este a korábbi napokhoz képest kevesebb résztvevővel folytatódtak országszerte a járványügyi korlátozások elleni tüntetések, a hatóságok pedig a hétfői, erőszakba torkollott demonstrációt meghirdető Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) vezetőit is megbírságolták – közölte a Digi24 hírtelevízió.
2021-04-02: Közélet - :

Meglátni a bennünk ragyogó isteni lelket (Húsvéti pásztorlevelek)

Húsvét ünnepe lelket erősítő, nagy örömüzenetének akkor van életünkre hatása, ha mi is megnyitjuk szívünket és elménket annak befogadására. Kiüresítünk minden félelmet és aggodalmat, és ebben a homályban, amelyben napjainkat töltjük, meglátjuk a bennünk ragyogó isteni lelket. Mert ettől lesz húsvét a keresztény világ igazi nagy ünnepe. Így tudjuk megérteni a Názáreti örök életről, Isten örök szeretetéről szóló tanítását – írja Bálint-Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke húsvéti üzenetében. A feltámadás ünnepe alkalmából történelmi egyházaink vezetői ezúttal is pásztorlevélben szólnak híveikhez. Ezekből közlünk részleteket alábbi összeállításunkban.