Virágot a mindennapi hősöknek

2021. április 3., szombat, Közélet

Egy nap alatt szervezték meg, de szombaton kiemelkedő eseményt hoztak tető alá lelkes sepsiszentgyörgyi fiatalok. Virágot vittek a megyei kórházban húsvét idején is szolgálatot teljesítő személyzetnek és azoknak a betegeknek is, akiknek kórházi ágyban szeretteiktől távol kell lenniük ezeken a magasztos napokon, kiemelten azoknak, akiket a Covid fertőzéssel utaltak be.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

Ezekkel a gondolatokkal hirdették meg mozgalmukat, és a felkérés nem maradt válasz nélkül, a kórház előtt nagyon sokan gyűltek össze virággal a kezükben. Fiatalok de idősek is, volt, aki saját kertjéből szedett csokrot ibolyából, nárciszból, tőzikéből. Összehasonlíthatatlanul többen ahhoz a néhány fős csoporthoz képest, akik korábban a prefektúra előtt tüntettek a védőmaszkok, szigorítások ellen.

A virágot hozókat Molnár Enikő, a kórház ápolási igazgatója fogadta az intézmény kapujában, majd a fő épület bejáratához vezette. Itt várták őket a különböző osztályokat képviselő megbízottak. Beszédek nem hangzottak el, az ajándékozók a lehető legegyszerűbben egy-egy köteg virágot adtak át a kórháziaknak. A könnycseppek sem hiányoztak, az alkalmazottak szinte értetlenül álltak: vannak, akik rájuk és a kórházban fekvőkre is gondolnak?

Érdeklődésünkre Molnár Enikő elmondta: „a kezdeményezés mögött értelmes, empatikus fiatalok vannak, és reméljük, mindig lesznek ilyenek. Az ő hangjuk ér csak el hozzánk, a többire nincs időnk. Nem engedhetjük meg, hogy a betegek jajkiáltását, az újszülöttek sikoltását, a vajúdó anyák hangját eltakarja a városban késő este hőbörgő fiatalok vagy kevésbé fiatalok üvöltése”.

A szervező fiatalok az alábbi felhívással kezdeményezték az eseményt:

„Ez a mi tüntetésünk. Egy csapat tízen- és huszonéves fiatal tüntetése. Erőszak helyett, most, húsvétkor virággal a kezünkben ünnepeljük azokat, akik valóban a frontvonalon küzdenek. Tüntetünk azokért, akik nap mint nap harcot vívnak a vírussal. Azokért, akik lélegeztető gépeken vannak, azokért, akik éjt nappallá téve vigyáznak ezekre a betegekre. Azokért, akik számára bizonytalan, hogy mit fognak a holnapi asztalra letenni.
Mi nem kocsikkal érkeztünk, nem is dudálunk, nem ordibálunk, csak csendesen át szeretnénk adni pár szál virágot a mindennapi hőseinknek, hogy megköszönjük mindazt, amit értünk, szeretteinkért tesznek.
Amint átadtuk a virágokat, hazamegyünk. Kezet mosunk, és csendben tovább reménykedünk, hogy csökkennek az esetszámok.
Ez a mi tüntetésünk.

Holnap 14 órakor a sepsiszentgyörgyi kórház kapui előtt leszünk pár szál virággal.

Kezdeményezők: Bokor Anna, Condrea-Ilyés Ágnes, Kertész Ábrahám, Kovács Angyalka-Rebeka, Kovács Bálint Hunor, Nagy-Lázár Mikolt”.

A minden szempontból értékes kezdeményezést támogatta a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete, több mint kétszáz szál virágot ajánlva fel.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 355
szavazógép
2021-04-03: Belföld - :

Kevesebb az új eset, sok a súlyos

Több mint háromszázzal kevesebb (5498) új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak országosan az elmúlt 24 órában mint egy nappal korábban, valamivel kevesebb (37 ezer feletti) teszt nyomán, ami 14 százalékos csökkenést jelent – derül ki a kommunikációs törzs legutóbbi jelentéséből. Elenyészően csökkent az intenzív terápiás kezelésre szoruló páciensek száma, amint a kórházakban ápoltaké is, és sajnos többen veszítették életüket a kór miatt mint egy nappal korábban.
2021-04-04: Belföld - :

Érvénytelenítették Dabis Attila kitiltását

A legfelsőbb bíróság jogerősen érvénytelenítette azt az iratot, amellyel 2018. március 9-én három évre kitiltották Romániából Dabis Attilát, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) külügyi megbízottját. A szerdán kimondott jogerős ítélet kivonatát a legfelsőbb bíróság közölte honlapján.