Egyre többen szorulnak kórházi kezelésre

2021. április 5., hétfő, Belföld

Egy hét alatt 980-nal nőtt a kórházakban ápolt koronavírus-fertőzöttek száma Romániában, míg a kritikus állapotban lévő, intenzív terápiás osztályokon kezelteké nyolcvannal emelkedett – derült ki a kommunikációs törzs hétfői jelentéséből. Eszerint országszerte 14 165 fertőzött szorul kórházi ellátásra, míg az intenzív terápián lévők száma elérte az 1478-t. Vasárnapról hétfőre 3611 új esetet jelentettek, így az eddig nyilvántartott esetszám már 978 ezerhez közelít, míg a gyógyultaké több mint 875 ezer fölé ugrott.

Háromszéken mindössze két új megbetegedést regisztráltak, így a megye fertőzöttségi mutatója 2,78 ezrelékre módosult, a járvány kezdete óta jegyzett esetszám pedig 7184-re. A szomszédos Hargita megye 18 új megbetegedéssel, illetve összesen 7177 esettel szerepel a hét eleji adatsorban, a térség fertőzöttségi mutatója pedig 1,34 ezrelék. Maros megyéből 107 igazolt esetet jelentettek, a fertőzöttségi mutató itt 2,58 ezrelék, míg az eddig regisztrált esetszám 21 ezerhez közelít. Brassó megyében jóval rosszabb a helyzet, hétfőn 179 új megbetegedésről tájékoztattak a hatóságok, az esetszám már 40 ezerhez közelít, a térség fertőzöttségi mutatója pedig közel 5 ezrelék.

A legutóbbi jelentés óta 120 koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés – Háromszék nem szerepel az érintett térségek között –, s ezzel 24 190-re emelkedett a fertőzéssel összefüggésbe hozható elhalálozások száma.

Több hely az intenzív terápián

Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter vasárnap ismertette, az elmúlt napokban növelték a koronavírusos betegeket ellátó kórházakban az ágyak számát, és az intenzív terápiás osztályokon is immár 1600 koronavírusos beteget tudnak kezelni. Úgy vélte: növeli a kockázatot a betegek szállítása a túlzsúfolt kórházakból a kevésbé fertőzött régiók kórházaiba, ezért arra törekszenek, hogy a nagyvárosokban bővítsék a kórházi kapacitást.

A tárcavezető elmondta azt is, a koronavírusos esetekre szakosodott kórházakban 167 gyereket kezelnek, közülük 16-ot intenzív osztályon, kettőt pedig lélegeztetőgépre kötve. A miniszter szerint a járvány harmadik hulláma minden eddiginél jobban próbára teszi az egészségügyi rendszert. Megjegyezte, jellemző erre a hullámra, hogy egész családok kerülnek kórházba, és nemcsak a krónikus betegségekben szenvedők élete kerül veszélybe, hanem olyanoké is, akik nem szenvednek más betegségben.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 354
szavazógép
2021-04-05: Belföld - :

Június elsejétől térhetünk vissza a normális kerékvágásba

Minisztériumközi bizottság létrehozását javasolja Florin Cîţu miniszterelnök, amelynek az lesz a feladata, hogy előkészítse az ország „normális kerékvágásba” való visszaállását június elsejétől. A kormányfő ugyanakkor felhívást intézett a politikusokhoz és az egyházak képviselőihez, hogy segítsenek az oltási kampány felgyorsításában.
2021-04-06: Belföld - :

Csökkenő tendenciát mutat a napi esetszám

Reményre ad okot, hogy az utóbbi napokban csökkenő tendenciát mutat a napi esetszám, de az egy nap alatt elhunyt betegek száma idén még nem volt olyan magas, mint az elmúlt 24 órában: 196 személy. A legutóbbi tájékoztatás óta 5231 új koronavírus fertőzést diagnosztizáltak Romániában 37 530 teszt eredményének feldolgozása nyomán, tehát a megvizsgáltak 13,94 százaléka bizonyult pozitívnak – közölte kedden a stratégiai kommunikációs törzs (SKT). Háromszéken 37, Hargita megyében 20, Maros megyében pedig 83 új beteget azonosítottak.