Forgalom- és áfanövekedés

2021. április 7., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A nyers adatok szerint az év első két hónapjában 1,5 százalékkal nőtt a hazai kiskereskedelmi forgalom volumene a múlt év azonos időszakához mérten. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 1,9 százalékos csökkenést jegyeztek a vizsgált időszakban – közölte az Országos Statisztikai Intézet.

  • Fotó: Capital
    Fotó: Capital

A nyers adatok szerinti növekedés főleg a nem élelmiszernek minősülő termékek eladásának köszönhető, amely 6,3 százalékkal bővült, élelmiszerekből, italokból és dohánytermékekből 1,4 százalékkal többet értékesítettek, ugyanakkor az üzemanyag-eladás 7,5 százalékkal visszaesett. * A forgalomnövekedés az áfabevételeken is meglátszik, hiszen az állam több bevételt valósított meg, mint a tavalyi, még járványhelyzet előtti első két hónapban. A költségvetés végrehajtásának adatai szerint január-február folyamán 11,6 milliárd lejes áfabevétel valósult meg, ami 1,1 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban. A pénzügyminisztérium által közzétett adatok szerint egyébként 2009 óta ez a legmagasabb érték. Az idénre az állam közel hetvenmilliárdos áfabevételt tervez, ami 13 százalékkal több, mint tavaly.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 211
szavazógép
2021-04-07: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Vakcinaverseny (Járvány és gazdaság)

Miközben a világ országai versenyt futnak a vakcinapiacon, a kifejlesztett, ám minden országban még nem engedélyezett oltóanyagok gyártási jogaiért is folyik a vetélkedés. Ugyanakkor a vakcinaelosztás rendszerét, a gazdag és a szegény államok közötti különbségeket is egyre többen kritizálják. Összeállításunkban az MTI és az Index hírei alapján nyújtunk betekintést az élesedő vakcinaversenybe.
2021-04-07: Pénz, piac, vállalkozás - :

Jövedelmek, költségek

A háztartásokra vetített átlagos havi jövedelem nominális értéke a tavalyi év utolsó negyedében 5384 lej volt, míg személyre lebontva 2099 lej.