Jövedelmek, költségek

2021. április 7., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A háztartásokra vetített átlagos havi jövedelem nominális értéke a tavalyi év utolsó negyedében 5384 lej volt, míg személyre lebontva 2099 lej.

  • Fotó: insse.ro
    Fotó: insse.ro

A statisztikai intézet ugyanakkor közölte, hogy ennek 86 százalékát, vagyis háztartásonként átlagosan 4327 lejt, személyre lebontva 1804 lejt költöttünk el havonta. A bevétel 68,3 százaléka, közel 5000 lej pénzbeli jövedelem volt (fizetés és egyéb juttatások). Ami a háztartások költségeinek szerkezetét illeti, a jövedelmek elsöprő többsége fogyasztási cikkekre megy el, ezen belül élelmiszerre a jövedelmek 33,7 százalékát költjük átlagosan. Beruházásra (építkezés, felújítás, a házi termelésre szükséges felszerelések, részvények stb.) a jövedelem csupán 0,4 százalékát költjük. A statisztikai intézet szerint ugyanakkor jelentős különbségek mutatkoznak a városi és a vidéki háztartások jövedelem-költség szintje között.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 217
szavazógép
2021-04-07: Pénz, piac, vállalkozás - :

Forgalom- és áfanövekedés

A nyers adatok szerint az év első két hónapjában 1,5 százalékkal nőtt a hazai kiskereskedelmi forgalom volumene a múlt év azonos időszakához mérten. A szezonális és naptárhatással kiigazított érték szerint 1,9 százalékos csökkenést jegyeztek a vizsgált időszakban – közölte az Országos Statisztikai Intézet.
2021-04-07: Pénz, piac, vállalkozás - :

Tőkeemelés az OTP-nél

Alaptőkét emelt az OTP Bank Románia, a 250 millió lejes injekció következtében a pénzintézet alaptőkéje 2,079 milliárd lejre emelkedik – közölte a bank.