Székelyföld szebbik arca

2021. április 7., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

Szebbik, és remélhetőleg igazibb arcát mutatta Székelyföld az elmúlt hétvégén, a húsvéti ünnepek idején két olyan Sepsiszentgyörgyön, illetve Csíkszeredában lezajlott esemény révén, amely valamiképpen azt üzente: mégiscsak jó helyre születtünk, jó helyen élünk, még ha a hétköznapi problémák súlya alatt sokszor hajlamosak vagyunk is az ellenkezőjét hinni.

Sepsiszentgyörgyön nagyszombaton maroknyi fiatal rendhagyó kezdeményezéssel rukkolt elő: a kórházban húsvétkor is dolgozó orvosok, ápolók iránti szolidaritás jegyében virágokkal lepték meg az egészségügyi intézmény alkalmazottjait és a bent fekvő betegeket. Szimbolikus akció, egyben csattanós válasz is a múlt héten több nagyvárosban szervezett tüntetésekre, melyek közül volt, amelyik erőszakba torkollt, és volt olyan is, amelyen idegengyűlölő, magyarellenes jelszavak is elhangzottak az orvosok és egészségügyi személyzet ellen irányulók mellett. Jóllehet, a szélsőséges AUR által kezdeményezett tüntetések végül nem váltak országos mozgalommá, de több napon át zajlottak, és ez jelzi, akad egy olyan réteg Romániában, mely igencsak fogékony az összeesküvés-elméletekre és a különféle szélsőséges eszmékre. Éppen ezért volt figyelemre méltó néhány sepsiszentgyörgyi fiatal azon gesztusa, hogy a pár nappal korábban a tömegek által más városokban még szidalmazott és ócsárolt egészségügyi alkalmazottak munkáját megköszönték, ráirányítva a figyelmet azokra, akik ünnepek alatt is dolgoznak, és azokra, akiket kórházban ápolnak. Talán csepp a tengerben, de az esemény mégiscsak elégedettséggel, büszkeséggel tölthetett el sok sepsiszentgyörgyit: lám, így is lehet.

Húsvét ünnepén aztán a Csíkszereda főterén készült képek árasztották el a közösségi médiát: a hagyományos ételszentelésre sok ezren sorakoztak fel példás rendben, fegyelmezetten követve a járványhelyzetre vonatkozó távolságtartási szabályokat. Miniszterek dicsérték a csíkszeredaiak magatartását, véleményformálók méltatták a hívők felelősségtudatát, kiemelve a Székelyföldön élő közösség másságát.

Fizetett reklámok sokasága sem lett volna hatékonyabb eszköz a térség népszerűsítésére, különlegességének hangsúlyozására, a virálissá váló képek, a pozitív visszhang, a méltatások özöne azonban újra előtérbe hozza a kérdést: vajon miért is nincs az erdélyi magyar közösségnek egy olyan saját, de román nyelven sugárzó hírügynöksége, médiaplatformja, amely hitelesen számolna be a térégben zajló eseményekről – mint amilyen e kettő is volt –, az itt élők mindennapjairól, céljairól, riportok segítségével mutatná be a térség értékeit. Minden bizonnyal hatékony eszköz lenne ez a román társadalom jelentős részében élő, magyarokkal, Székelyfölddel szembeni előítéletek lerombolásában. Az RMDSZ-nek régi mulasztása, hogy évtizedek óta a többé vagy kevésbé elfogult, nem elhanyagolható mértékben titkosszolgálati befolyás alatt álló román médiára bízta a magyarokról szóló tájékoztatást, de talán még most sem késő áldozni Székelyföld szebbik arcának népszerűsítésére.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 214
szavazógép
2021-04-07: Közélet - Hecser László:

Kétmillió lejjel kevesebből gazdálkodhat Barót

Benedek-Huszár János polgármester a baróti képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy fogalmazott, bár még nem ismert a költségvetés minden számadata, de az már szinte biztosnak tűnik, hogy kétmillió lejjel kevesebből gazdálkodhatnak a tavalyi esztendőhöz viszonyítva.
2021-04-07: Közélet - Fekete Réka:

Háromszéken háromféle vakcinát használnak (Oltási körkép)

Tegnap reggelig 27 678-an kapták meg a koronavírus elleni védőoltás első adagját a háromszéki oltóközpontokban, 9764 személyt a második dózissal is beoltottak – tudtuk meg a megyei közegészségügyi főigazgatótól. Ágoston László elmondta, a Pfizer és az Astra-Zeneca vakcina mellett a Modernával is oltanak, ezt ellenben jelenleg csak Sepsiszentgyörgyön használják a strand épületében berendezett oltóponton. Itt tegnap mi is körülnéztünk.