Kétmillió lejjel kevesebből gazdálkodhat Barót

2021. április 7., szerda, Közélet

Benedek-Huszár János polgármester a baróti képviselő-testület legutóbbi ülésén úgy fogalmazott, bár még nem ismert a költségvetés minden számadata, de az már szinte biztosnak tűnik, hogy kétmillió lejjel kevesebből gazdálkodhatnak a tavalyi esztendőhöz viszonyítva.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele

A városvezető beszámolója szerint a megyei pénzügyi hivatal által közöltekből az derül ki, hogy idén Barótnak a személyi jövedelemadóból visszaosztott pénzből 590 ezer lejjel kevesebb jut, mint tavaly. Némileg árnyalja a képet, hogy ennek a pénznek egy részét az átalakuló iskolatámogatásra hivatkozva vették el, azaz meglehet, ott többet kapnak. Módosították a hivatásos beteggondozók fizetésére vonatkozó előírásokat is: nem legkevesebb kilencven százalékát fedezik immár, hanem teljes egészében állami támogatásból kapják meg.

A kevés jó hír mellett a polgármester azt is elmondta: a tavaly – még választások előtt – a város elvesztett egy, a Termoconfort Rt.-vel szembeni pert, ami 1,51 millió lej terhet ró a várospénztárra. Abból 610 ezret még a volt városvezetés fizetett ki, március végéig további háromszázezret utaltak át a cégnek, a maradék hatszázezret pedig év végéig kell kiegyenlíteniük.

Mivel mindezek miatt kétmilliós mínusszal kell számolniuk, a jelentősebb beruházások közül bizony lesz olyan, ami elmarad. Ezért – mondotta a polgármester – a karbantartásra fog jobban odafigyelni, mert utak aszfaltozását vagy a közművek jelentős kiterjesztését saját erőből a város nem tudja fedezni. Az utóbbi két hónapban miniszterekkel és államtitkárokkal folytatott beszélgetései alapján viszont reménykedni lehet abban, hogy az év második-harmadik negyedében a helyreállítási programban olyan pályázatokat hirdetnek meg, amelyek megoldást hozhatnak Barót több gondjára is. Ezért a következő időszakban a hangsúlyt a pályázatok előkészítésére fordítja, mert azok társfinanszírozása által négy-öt-tízszeres összeg hívható le – jelentette ki Benedek-Huszár János.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 356
szavazógép
2021-04-07: Közélet - Nagy D. István:

Teljes felújítás tizenöt utcában (Közvilágítás Sepsiszentgyörgyön)

Négy városrészben tervezi a közvilágítás teljes megújítását Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A városi képviselő-testület legutóbbi soros ülésén elfogadták az áfa nélkül 6,3 millió lejre becsült összköltségű beruházás megvalósíthatósági tanulmányát. A munkálatokat az önkormányzat saját forrásaiból állja.
2021-04-07: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Székelyföld szebbik arca

Szebbik, és remélhetőleg igazibb arcát mutatta Székelyföld az elmúlt hétvégén, a húsvéti ünnepek idején két olyan Sepsiszentgyörgyön, illetve Csíkszeredában lezajlott esemény révén, amely valamiképpen azt üzente: mégiscsak jó helyre születtünk, jó helyen élünk, még ha a hétköznapi problémák súlya alatt sokszor hajlamosak vagyunk is az ellenkezőjét hinni.