Alapjoggá tennék a lakhatást

2021. április 8., csütörtök, Család

Az Európai Parlament európai alapjoggá tenné a megfelelő lakhatást, annak költségeit pedig a törvény erejével korlátoznák. Emellett uniós célként határoznák meg a hajléktalanság felszámolását 2030-ra minden tagállamban.­

  • Fotó: kepmas.hu
    Fotó: kepmas.hu

A 352 szavazattal, 179 ellenszavazat és 152 tartózkodás mellett január 21-én elfogadott állásfoglalás szerint „a megfelelő lakhatáshoz való jog alapvető emberi jog, amelyet a nemzeti és az európai jognak is el kellene ismernie”.

A megfelelő lakhatás fogalmába többek között a tiszta és jó minőségű ivóvizet, a megfelelő és méltányos higiénés körülményeket, valamint a szennyvíz- és vízhálózatok meglétét is beleértették. Véleményük szerint kötelező és legalább az Egészségügyi Világszervezet iránymutatásai­hoz igazodó minimumkövetelményeket kellene bevezetni az Európai Unióban az egészséges otthonokra, köztük a beltéri levegőminőségre. A képviselők felszólították az Európai Bizottságot és a tagállamokat, hogy a házfelújításokra vonatkozó előírások között fordítsanak kiemelt figyelmet a kibocsátáscsökkentésre és a lakások energiahatékonyságának növelésére.

Az állásfoglalás uniós célkitűzésként határozná meg a hajléktalanság felszámolását 2030-ig. Emellett fenntartaná a hajléktalanság kialakulását megelőző és a hajléktalanok védelmét szolgáló, a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli intézkedéseket, különösen a kilakoltatási moratóriumot, az energiaellátás folyamatos fenntartását és az ideiglenes elhelyezés garantálását. A képviselők emellett felszólították a tagállamokat, illetve a regionális és a helyi hatóságokat, hogy fogadjanak el jogszabályt a bérlők és a saját lakásukban élők jogainak védelmére. Véleményük szerint a lakhatás akkor nevezhető megfizethetőnek, ha az azzal összefüggő költségek rendezése után a lakónak elegendő forrása marad az egyéb alapvető kiadásokra. (MTI)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?







eredmények
szavazatok száma 211
szavazógép
2021-04-08: Család - :

Hetvenen túl sem adja fel az albatrosz 

Idén is költött a világ legidősebb tengeri madarának tartott Laysan-albatrosz, Wisdom, noha már legalább hetvenéves – közölte az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat.
2021-04-08: Kultúra - :

Szolgálat – emberségpróba (Gazda József 85 éves)

Fél évszázada ismerek egy erdélyi embert – de valójában ismerem-e? –, és nem tudom hová, az élet mely serpenyőjébe tenni. Mert annyira sokszínű, annyifelé tudós módra tájékozódik. Tonnákat nyom a kobakja.