A baróti kórház akkreditálásaSok a tennivaló, de meglesz

2021. április 8., csütörtök, Közélet

A kórház akkreditációjának megszerzése érdekében a közeljövőben 800 ezer lejt költ a baróti városháza. Elsősorban az elavult szennyvízrendszert cserélnék ki, de odafigyelnek az aszfaltozásra és a járdák kialakítására is – hangzott el múlt szerdán a képviselő-testületi ülésen.

Benedek-Huszár János polgármester emlékeztette a tanácstagokat: mint arról már beszámolt, január 7-én kellett volna elkezdődnie az akkreditációs eljárásnak, ám a minisztérium a járvány miatt azt áprilisra halasztotta, viszont augusztus végére így is be kell fejezniük az eljárást.

A feltárt gondok közül az egyik legnagyobb az udvar rendezése és az épületek ázása. A régi épület alagsora azért van gyakran víz alatt, mert a szennyvízrendszer régi, ráadásul rövid betoncsövekből foltozták össze, nem csoda, hogy számos helyen ereszt. Az esővíz elvezetésével is baj van: az irodaépülettől előrefelé annak idején fémcsövet tettek, ami szintén több helyen ereszt, ráadásul a telek beépítése miatt – az elmúlt években új mentő-, majd tűzoltóállomást adtak át – kisebb lett az a terület, ahol elszivároghat az esővíz, ezért onnan is lefelé folyik s áztat el mindent, ami útjába kerül.

Ha már a csövek kicserélésével amúgy is feltúrják az udvart – bár az nem olyan sürgős –, meg lehetne oldani a világítást kiszolgáló vezetékek föld alá helyezését is – javasolta a városvezető. Továbbá a kórház udvarát aszfaltozni kell, parkolót és járdát kialakítani, azokat pedig jól el kell különíteni a zöldövezettől. Mivel a beruházás meghaladja a város pénzügyi erejét, segítségért fordultak a megyei tanácshoz, ahol megértésre találtak, a múlt héten tartott ülésen célirányosan félmillió lejt szavaztak meg Barót számára. Ehhez az összeghez jön még a környékbeli önkormányzatok által felajánlott támogatás.

Benedek-Huszár János úgy fogalmazott: nagyon reméli, hogy határidőre minden tervezett munkát el tudnak végezni, és augusztusban az Erdővidéket kiszolgáló fontos egészségügyi intézmény gond nélkül megszerzi az akkreditációt.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2333
szavazógép
2021-04-08: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Kihasználják a kedvezményt (Sepsiszentgyörgy)

A természetes személyek háromnegyede, a jogi személyek kétharmada fizette be az egész évi ingatlanadóját Sepsiszentgyörgyön a március 31-ei határidőig, 3–5 százalékkal több, mint tavaly. A korai fizetők 9 százalékos kedvezményt kaptak.
2021-04-08: Máról holnapra - Mózes László:

A sör és a járványkezelés

„Óvatosan, de visszafordíthatatlanul” lehajt egy korsó sört jövő hétfőn Boris Johnson. A brit miniszterelnök ezt a hét elején jelentette be, megerősítve, hogy a koronavírus-járvány visszaszorításában elért eredmények jók, a nyitás a tervezett menetrend szerint zajlik. Április 12-én ugyanis kitárhatják végre kapuikat a szabadtéri vendéglátóhelyek is, s Johnson szavaival arra is utalt, hogy a brit kormány nyitási forgatókönyvének hivatalos kifejezésévé vált az „óvatos, de visszafordíthatatlan” szókapcsolat. Johnsonnak egyébként van mire koccintania, a britek ugyanis élen járnak a vírus elleni küzdelemben.