Grúz nemzeti est a Vigadóban

2021. április 8., csütörtök, Közélet

Huszonharmadik nemzeti estjét tartotta meg a Zöld Nap Egyesület április 1-jén a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház színháztermében. Ezúttal Grúzia kultúrájával, szokásaival ismerkedhettek meg a résztvevők a huszonnégy éves Ana Jgerenaia interaktív bemutatója révén.

  • Ayten Kurnaz felvétele
    Ayten Kurnaz felvétele

A járványügyi előírások betartásával szervezett grúz nemzeti est több mint ötvenfős közönségét Ráduly Attila, a Zöld Nap Egyesület elnöke köszöntötte, aki többek között kiemelte, hogy Grúziát második alkalommal sikerül bemutatniuk. Ana Jgerenaia önkéntes május végéig tevékenykedik a Zöld Nap Egyesületnél.

Ana Jgerenaia bemutatóját – melyet Sebestyén Henrietta, a civil szervezet tagja tolmácsolt – az ország történelmi és földrajzi jellegzetességeinek leírásával kezdte, majd látványosságait, népviseletét, szokásait, élővilágát és híres személyiségeit ismertette. A résztvevők többek között megtudhatták, hogy a lakosság túlnyomó többsége a grúz ortodox egyházhoz tartozik. A vallási identitás erős kulturális tényező, amely meghatározza az uralkodó társadalmi értékrendet. A legfontosabb ünnepek témaköre kapcsán kiderült, a grúzok kifejezetten szeretik a különböző ételkülönlegességek köré épülő fesztiválokat. A legfontosabb nemzeti ünnepük a május 26-i függetlenség napja és a március 9-i győzelem napja. Az ország fővárosában, Tbilisziben a győzelem napján izgalmas programok zajlanak a táncolástól a menetelő zenekarok fellépéséig, de virágot szokás helyezni ilyenkor az örök lánghoz és a park emlékművéhez is.

A videóbejátszásokkal színesített előadás egyik meglepetéseként Ana grúz nyelven egy csodálatos verset szavalt el, majd rövid kvízjátékra is sor került. Az est végén a jelenlévők kérdéseket tehettek fel az előadónak.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 2822
szavazógép
2021-04-08: Máról holnapra - Mózes László:

A sör és a járványkezelés

„Óvatosan, de visszafordíthatatlanul” lehajt egy korsó sört jövő hétfőn Boris Johnson. A brit miniszterelnök ezt a hét elején jelentette be, megerősítve, hogy a koronavírus-járvány visszaszorításában elért eredmények jók, a nyitás a tervezett menetrend szerint zajlik. Április 12-én ugyanis kitárhatják végre kapuikat a szabadtéri vendéglátóhelyek is, s Johnson szavaival arra is utalt, hogy a brit kormány nyitási forgatókönyvének hivatalos kifejezésévé vált az „óvatos, de visszafordíthatatlan” szókapcsolat. Johnsonnak egyébként van mire koccintania, a britek ugyanis élen járnak a vírus elleni küzdelemben.
2021-04-08: Kármentő - Kuti János:

Jöjjenek az idegenek?

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a bukarestiek 66 százaléka szerint Romániában a dolgok inkább rossz és csak 10 százalék szerint inkább jó irányba mennek. A közhangulatot nézve valószínű, hogy az ország többi lakói is hasonló véleményen vannak. Szerencsére léteznek, akiknek van elképzelésük Románia lehetséges irányváltoztatásáról. Egy magát ismertnek nevező nem kormányzati szervezet indított egy petíciót ennek érdekében Ki a románokkal a köztisztségekből! címmel. A felhívás fontosabb pontjait április elsején közölték a szerzők.