Jöjjenek az idegenek?

2021. április 8., csütörtök, Kármentő
Kuti János

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a bukarestiek 66 százaléka szerint Romániában a dolgok inkább rossz és csak 10 százalék szerint inkább jó irányba mennek. A közhangulatot nézve valószínű, hogy az ország többi lakói is hasonló véleményen vannak. Szerencsére léteznek, akiknek van elképzelésük Románia lehetséges irányváltoztatásáról. Egy magát ismertnek nevező nem kormányzati szervezet indított egy petíciót ennek érdekében Ki a románokkal a köztisztségekből! címmel. A felhívás fontosabb pontjait április elsején közölték a szerzők.

Azt állítják: „A mai Románia egy olyan anya, akit nehézségek és megaláztatások terhelnek. Hát a holnapi?” Hozzáértést és felelősséget akarnak, nem román stílusban orvosolni a gondokat. Kérik, hogy alakítsanak egy bizottságot, amely azonosítaná a világon élő legjobb szakembereket, akik hiányoznak Romániából. Szerintük ugyanis a román állam, amelyet ma a korrupció fekélye és a szélhámia rombol, valamikor idegenek segítségével emelkedett fel. A német Károly király hozta el a függetlenséget, az olasz Carol Davila alapozta meg az egészségügyi rendszert, az örmény Spiru Haret a modern oktatást, és az angol Mária királynő segítségével valósult meg a nagy egyesülés. Még jó, hogy a petíció szerzői nem mentek visszább a történelemben, mert akkor olyanokat is meg kellet volna említsenek, mint például a magyar Bethlen Gábor, aki felvirágoztatta a mai Románia egyik régi tartományát, Erdélyt.

Az országmentéssel foglakozók javaslatokat is tettek arra, hogy például holland szakemberek vezethetnék a mezőgazdaságot, akik segítségével megelőzhetnénk az árvizeket és megoldanánk az öntözést. Izraeli tisztek vezetnék a hadsereget, kivívva szomszédaink tiszteletét. Bukarest polgármesterének egy japánt javasolnak, és akkor nem lenne többé gond egy várható nagy földrengés. A postát kínaiak vezetnék, és úgy minden küldemény időben érkezne a címzetthez. (Bár a kínaiakat egyelőre még attól is eltiltottuk, hogy beruházások kivitelezésében részt vegyenek.) Idegeneink már vannak is: mint Iohannis, Clotilde Armand (bukaresti kerületi polgármesternő), Arafat vagy Fritz (temesvári polgármester), akiknek nem a származása számít, hanem csak az, amit tesznek – a petíció szerzői szerint – jól.
Javasolják, hogy jöjjön létre egy nemzetközi egységkormány idegen miniszterelnökkel, akit a parlament megválaszt. Ugyanígy a helyi közigazgatást is meg kell reformálni. A parlamentet testületileg le kell mondatni, és új választásokat kiírni, amikor is a pártok külföldi jelöltekkel állnak a választók elé. Egy új választás kiírását valószínű Iohannis is fogja támogatni, mert egy évig harsogta, hogy a parlament nem képviseli a választókat, és most úgy néz ki, hogy az új parlament sem. És ő is lemondhatna, mert nem valósította meg a Művelt és Normális Románia projektet, pedig vállalta, és most már saját kormánya is neki muzsikál.

Állandóan azon bucsálódunk, hogy Románia Európában minden tekintetben az utolsók között leledzik. Viszont úgy is utolérhetjük az előttünk levőket, ha ők fékeznek. Ha már az ország munkaképes lakosságának egyharmada Nyugaton dolgozik, akkor utánuk mehetne országunk vezetőinek bár egyharmada is politizálni, és ha tevékenységükkel néhány országot tönkretennének, esetleg előrébb léphetnénk mindenféle rangsorban.

A petíció írói azt is javasolják, legyen népszavazás a főváros Nagyszebenbe helyezéséről, mert Bukarestet évszázadok óta csak a levantei lopás és korrupció jellemzi.

A felhívást többen is kommentálták. Az ismert újságíró, Ion Cristoiu azt mondta, nem elég idegen vezetőket hozni. Hiába hozunk németeket, mert azokat elrománosítjuk. Élő példa erre Iohannis. Egy USR-s politikus azt szeretné, ha jönnének a külföldiek digitalizálni, vasútjainkat modernizálni, építsenek autópályákat, de megtiltani a románoknak, hogy ők vezessenek, az már zavaró.

Az aranyos(szájú) Șoșoacă szokása szerint hirtelen felháborodott és elszavalta: „Áruló, ki olyanokat mond, hogy idegeneket hozzanak ide, mikor ők rombolták szét és tették tönkre Romániát”.

Ha megvalósítják elképzeléseiket a petíció szerzői, akkor viszont lehetnek olyanok, akik előásnak valami régi családfát, és bebizonyítják, hogy ők nem is románok, hanem görögök, törökök, zsidók, németek, és majd úgy próbálnak ismét hatalomra (vagy a hatalom közelébe) kerülni.

És akkor ismét ott vagyunk, ahol a part szakad.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mi lenne a helyes medve-ügyben?


eredmények
szavazatok száma 680
szavazógép
2021-04-08: Közélet - Iochom István:

Grúz nemzeti est a Vigadóban

Huszonharmadik nemzeti estjét tartotta meg a Zöld Nap Egyesület április 1-jén a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház színháztermében. Ezúttal Grúzia kultúrájával, szokásaival ismerkedhettek meg a résztvevők a huszonnégy éves Ana Jgerenaia interaktív bemutatója révén.
2021-04-08: Közélet - :

Megvásárolja a város a Phoenix Panziót (Sugásfürdő)

A jelenlegi tulajdonosok felajánlása nyomán, a felértékelési árnál kevesebbért megvásárolja Sugásfürdőn a sípályákkal átellenben található Phoenix Panziót Sepsiszentgyörgy önkormányzata – döntötte el a városi képviselő-testület legutóbbi soros ülésén.