Pészah ünnepe a brassói zsinagógában

2021. április 12., hétfő, Nyílttér

A pészah az egyik legnagyobb zsidó ünnep, amely a kovásztalan kenyér (pászka) ünnepe is. Ez amolyan ostyaféleség, amely a szegények kenyerét jelképezi, mert a zsidó nép egyiptombéli kivonulásakor nem volt idejük a kelesztésre. A pészah ünnepét a nevelés (szemléltetés) és zarándoklat, valamint a tavasz ünnepének is tartják.

  • Fotó: Cultura.hu
    Fotó: Cultura.hu

A hét napot számláló ünnep első napján ünneplik az egyiptomi szolgaságból való kiszabadulást, az utolsón pedig a tengeren való átkelésre emlékeznek. A közbeeső napok félünnepeknek számítanak.

A brassói zsinagógában március 27-én ünnepeltük meg a pészah első napját. A szédervacsorán – amelynek szabályait a házigazda, jelen esetben a brassói zsidó hitközségek elnöke ismertette – felszolgált jellegzetes ételek között báránysült és egészben főtt tojás is volt; kezdetnek az ilyenkor szokásos  „keserűgyökér” (zeller)-darabkákat bemártottuk sós vízbe. A bőségesen terített asztalok mellett a Haggádából (szertartáskönyv) felolvasásokat tartottak, és dicshimnuszok csendültek fel. Különösen kiemelkedő volt a tízcsapás himnusza, amelynek során mind a tíz egyiptomi csapásra egy korty bor öntetett a poharakba; de más rituálé is kapcsolódik a borhoz.

Az idei pészah részben egybeesett a nyugati kereszténység húsvéti ünnepével, a görögkeleti híveké még ezután következik. A magam részéről mindenkinek shalomot, békét kívánok.

Veres Ibolya, Uzon

Hozzászólások
Szavazás
Tavalyhoz képest Ön szerint idén miként alakul a jövedelmi helyzete?
eredmények
szavazatok száma 883
szavazógép
2021-04-12: Nyílttér - :

Tilosban járunk (Szóvá tesszük)

A Puskás Tivadar utca korszerűsítésének újbóli elkezdése sokunkban megelégedést keltett, hiszen jó pár éve többszöri nekikezdés maradványaiból állt az utca. Sajnos, az is igaz, hogy az ilyenfajta munkálatok sok kisebb-nagyobb bosszúságot okoznak az ott lakóknak.
2021-04-12: Nyílttér - Puskás Attila:

„Hazafias” az én Ditróm!

Nemzedékem úgy nőtt fel, hogy az állam hivatalos nyelvéhez „hűséggel” viszonyuljon. Ez eddig rendben van. Olyannyira, hogy magyar bolttulajdonosok sem tartják szükségesnek magyar nyelven is ajánlani árujukat, mivel „mindenki tud románul”. Ebből én arra következtetek, hogy nem is várják üzleteikbe a magyar vásárlót. Nos, ha így van, menjünk át a kétnyelvű szomszédba!